Dit jaar zou de Stockholm World Water Week zijn 30-jarige jubileum vieren, maar vanwege corona wordt het evenement geannuleerd (foto: Stockholm International Water Institute).

De Stockholm World Water Week 2020, die gepland was voor 23 tot 28 augustus, is door de organisator geannuleerd. Na het uitstellen van de Korea International Water Week (van mei naar september) en de Singapore International Water Week (naar 2021) is dit de derde internationale waterconferentie die de nadelige gevolgen ondervindt van het hardnekkige coronavirus.

Dit jaar zou de Stockholm World Water Week zijn 30-jarige jubileum vieren, maar in plaats daarvan wordt het evenement voor het eerst geannuleerd. De enige internationale waterconferentie die vooralsnog de planning niet heeft aangepast, is het IWA World Water Congress in Kopenhagen. Dat staat op de agenda voor 18 tot en met 23 oktober.

Online ook niet haalbaar
De organisator van de Stockholm World Water Week – het Stockholm International Water Institute (SIWI) – heeft nog wel de mogelijkheid geëvalueerd om dit jaar een online event te organiseren in plaats van het fysieke evenement in Stockholm. “Hoewel we de online aanwezigheid van de World Water Week de afgelopen jaren aanzienlijk hebben versterkt, hebben we besloten dat het, gezien de beschikbare tijd en middelen, niet haalbaar is om het evenement naar online te verplaatsen”, laat SIWI in een persbericht weten.

Prijzen
De Stockholm Water Prize gaat dit jaar naar grondwaterexpert John Cherry. Zijn onderzoek heeft het bewustzijn vergroot over hoe grondwaterverontreiniging over de hele wereld groeit en heeft geleid tot nieuwe, efficiëntere methoden om het probleem aan te pakken. John Cherry is een autoriteit op het gebied van grondwaterverontreiniging en de bedenker van de academische hydrogeologie van verontreinigende stoffen, die de uitloging van chemicaliën en afval bestudeert. De organisator van de Stockholm World Water Week onderzoekt hoe ze dr. John Cherry in het zonnetje kunnen zetten tijdens de World Water Week in 2021. Ook wordt naar oplossingen gezocht om de Stockholm Junior Water Prize van dit jaar te organiseren. Veel nationale competities zijn al aan de gang – en in Nederland werden de winnaars op 3 april bekend.