Kroonprinses Victoria van Zweden maakte de winnaar op 24 augustus in een filmpje bekend. De prijsuitreiking was in verband met de coronamaatregelen online. (foto: SIWI).

Het ontwikkelen van een goedkoop filter dat organische stoffen en microverontreinigingen verwijdert. Dat doel stelde de Amerikaanse studente Eshani Jha uit de VS zichzelf. Zij maakte een filter dat bestaat uit drie lagen waaronder een laag van bewerkt actiefkool uit biomassa. Met haar vinding kunnen onder meer pesticiden, opkomende stoffen en zware metalen worden verwijderd. Een prestatie van formaat waarvoor Jha vorige week de Stockholm Junior Water Prize 2021 ontving.

Jha vertelt dat ze het vermogen van het actiefkool dat uit biomassa is gemaakt, verbeterde om als een spons voor microverontreinigingen te kunnen werken. “Zo is een ‘superspons’ ontstaan. Dit filter kan op allerlei plaatsen worden toegepast en ik zie ook een groot potentieel om andere verontreinigingen aan te pakken. Mijn ambitie is dat dit een one-stop-waterfilter moet zijn”, stelde Jha.

Jury

De internationale jury van waterexperts was gecharmeerd van de eenvoud van de oplossing van de Amerikaanse studente. “Dit filter pakt meerdere, uiteenlopende verontreinigingen aan met een enkel apparaat dat wereldwijd kan worden toegepast met als extra voordeel dat het lokaal kan worden geproduceerd”, stelde de jury.

Nederlandse inzending

In totaal deden er 44 finalisten uit 32 landen mee. Vanuit Nederland nam de 18-jarige Stijn Wiersma deel. Hij deed onderzoek naar de relatie tussen deeltjesgrootte van organisch kunstmest en oplosbaarheid in water. Uit dat onderzoek blijkt dat de grootte van de deeltjes verschil kan maakt. Ook heeft hij gekeken naar het effect van het gebruik van hooi op de mogelijkheid van de grond om water vast te houden. Een mengsel van hooi en grond kan beter water vasthouden dan zonder hooi. Met het gebruik van hooi hoeft zo minder water door boeren te worden gebruikt.

Stockholm Junior Water Prize

De Stockholm Junior Water Prize wordt sinds 1997 elk jaar georganiseerd door het Stockholm International Water Institute, SIWI, met Xylem als Founding Partner. Dit jaar vond het evenement online plaats. “De Stockholm Junior Water Prize viert de vastberadenheid van jonge mensen om deel uit te maken van een betere toekomst. De passie en vindingrijkheid die alle deelnemers tonen, is echt inspirerend en levert een belangrijke bijdrage aan de mondiale waterwereld”, stelt directer Torgny Holmgren van het Stockholm International Water Institute.