Hebben alle huishoudens in de toekomst naast zonnepanelen en een warmtepomp een eigen regenwateropvangsysteem? Iwan Fransen, oprichter van JustNimbus, denkt van wel. Hij ziet de vraag naar zijn regenwaterbeheersysteem sterk toenemen. 

Nederland heeft nu al voor het vierde jaar op rij te maken met een langere periode van droogte. Steeds meer mensen gaan dan ook op zoek naar alternatieven voor drinkwater om hun tuin mee te besproeien. En dat is slim, want omdat droogte door klimaatverandering steeds vaker zal voorkomen en ook steeds langer zal aanhouden, zal drinkwater in de toekomst steeds minder voorradig zijn. Het zal door schaarste bovendien flink duurder worden. Je tuin bewateren met drinkwater zal in de toekomst dan ook geen optie meer zijn, voorspelt Iwan Fransen: “Dat is straks niet meer te betalen, als het überhaupt al mogelijk is.”

Drinkwatertekort

Nederland mag dan geassocieerd worden met water, dat in ons land een tekort aan drinkwater dreigt, is een feit. Neem de gemeente Amsterdam, die volgens de voorspellingen van Waternet waarschijnlijk binnen vijf tot tien jaar met te weinig drinkwater zal kampen als gevolg van de stedelijke groei. Dit tekort aan drinkwater zal de prijs ervan flink opstuwen, voorspelde Waternet recent in een toekomstvisie. En Amsterdam is zeker niet de enige plaats in Nederland waar drinkwater steeds schaarser wordt.

Regenwater als alternatief 

Het is dus belangrijk om nu al op zoek te gaan naar alternatieven voor onze traditionele watervoorziening. Niet alleen voor particulieren die hun tuin niet willen zien uitdrogen, maar ook zeker voor het bedrijfsleven. Het makkelijke en goedkope alternatief: regenwater. Gemeenten en bijna alle waterschappen verlenen steeds vaker subsidies aan hun inwoners voor het plaatsen van regenwateropvangsystemen. En ook bedrijfspanden krijgen steeds vaker te maken met milieucertificeringen waarbij mede wordt gekeken naar het watermanagement.

Het grote voordeel van regenwater: het valt gratis uit de lucht, is stukken zachter dan drinkwater en leent zich uitstekend voor tal van huiselijke toepassingen, zoals het doorspoelen van de wc, het besproeien van planten en het wassen van kleding. De grote uitdaging is alleen: waar laat je het drinkwater dat je opvangt? Een regenton is immers zo vol…

Waterzak

Iwan Fransen bedacht een slimme oplossing. Zijn regenwaterysteem bestaat uit een grote platte zak die hemelwater opvangt via de regenpijp en in vrijwel elke kruipruimte of ongebruikte kelder past. Aan dit regenwatersysteem heeft JustNimbus recent een slimme, weersafhankelijke regeling toegevoegd. Dankzij deze regeling kunnen gebruikers altijd en overal hun regenwaterdata monitoren, zoals hoeveel regenwater er in hun systeem zit en hoeveel water er uit het systeem wordt gepompt. Het JustNimbus-systeem is bovendien op afstand te servicen en updaten.

Steeds meer vraag

Fransen zag de vraag naar zijn regenwaterbeheersysteem het afgelopen jaar flink toenemen. “In 2019 hadden we nog 30 aanvragen, in 2021 waren dat er al 230. Zeker nu we ons systeem smart hebben gemaakt, kiezen mensen heel bewust voor JustNimbus in plaats van voor infiltratiekratten, die ook nog eens vaak verstopt raken.”

Dankzij de technologie in het JustNimbus-systeem kunnen de bezitters ervan precies zien wat ze al hebben bespaard op drinkwatergebruik. Er kan zelfs worden gemeten wat het totale drinkwaterverbruik is. Zo krijgt de bewoner een totaalbeeld van het waterverbruik van zijn woning.

Al 40 miljoen liter drinkwater bespaard

Dankzij JustNimbus is er sinds 2009, het jaar waarin het eerste regenwaterbeheersysteem in gebruik werd genomen, al 40 miljoen liter drinkwater bespaard. Op dit moment besparen alle actieve JustNimbus-systemen samen dagelijks zo’n 35 duizend liter drinkwater. Door de snelle groei van JustNimbus zal deze hoeveelheid de komende jaren vrijwel zeker vertienvoudigen.

 

Zo werkt het digitaal aangestuurde regenwatersysteem van JustNimbus:

  1. Regenwater wordt opgevangen 

Als er regen op het dak valt, wordt die via de regenpijp naar het JustNimbus-systeem geleid. Op de pijp wordt een filter geplaatst, die vuil tot wel 280 micron uit het water weghaalt. Zo stroomt er altijd schoon regenwater de waterzak in.

  1. Water wordt gedistribueerd 

De waterzak en alle benodigde techniek om het systeem te laten werken, bevinden zich in de kruipruimte onder het huis. Zodra er een watervraag is vanaf toilet, (buiten)kraan of wasmachine, slaat de hydrofoorpomp aan en wordt het water erheen gedistribueerd.

  1. Het systeem blijft altijd goed werken

De pomp zorg ervoor dat de waterleidingen altijd onder druk staan, net als bij een drinkwaterleidingsysteem. Mocht de watervoorraad in de zak bijna op zijn, dan opent de elektronische regelaar een speciale klep, die ervoor zorgt dat er een minimale benodigde hoeveelheid drinkwater in het systeem kan stromen. Zo blijft het altijd goed werken.

  1. Systeem realtime te monitoren

Dankzij de digitale aansturing en het online dashboard kan de gebruiker altijd en overal de relevante informatie over het systeem aflezen. Een koppeling aan de weersvoorspellingen maakt het mogelijk de efficiëntie van de installatie nog verder te vergroten.

Een slim drinkwatersysteem van JustNimbus met internet-koppeling en voorspellende functie op basis van het weer, heb je vanaf € 3695,– inclusief de vakkundige installatie.