Staatssecretaris proeft eerste zeewieroogst uit de Noordzee


Staatssecretaris Van Dam brengt de eerste geoogste zeewier aan land. (foto: ministerie van Economische Zaken)

In veel landen is het eten van zeewier de gewoonste zaak van de wereld en ook in Nederland was dat in het verleden het geval. Als het aan het kabinet ligt, gaan die tijden weer terugkeren. Uit de Noordzee wordt binnenkort niet alleen vis geoogst, maar ook de 'groente van de toekomst'.

In oktober 2016 zijn voor de kust bij Scheveningen twee teeltmodules te water gelaten door de Stichting Noordzeeboerderij. Na vijf wintermaanden zijn de zeewierzaadjes uitgegroeid tot een lengte van 1,5 meter. De modules en het wier hebben stormen met golven van 8 meter hoog doorstaan. De demonstratie met de twee modules op de proefboerderij moet een eerste stap zijn in de richting van duurzame akkerbouw op zee. Het geoogste zeewier gaat naar ondernemers en onderzoekers. Meer dan vijftien organisaties en bedrijven zijn bij het initiatief betrokken.

Verbinder en aanjager
Volgens Koen van Swam, coördinator bij de Stichting Noordzeeboerderij, zijn er inmiddels langs de hele Nederlandse kust – van de Oosterschelde tot aan de Wadden – zeewierinitiatieven met grote ambities. De Stichting Noordzeeboerderij werkt daarbij als verbinder en aanjager van deze nieuwe sector. “Onze visie is de aanleg van duurzame zeewierboerderijen tussen offshore windmolenparken als voedsel- en grondstofbron. Nederland is koploper op het gebied van veredeling, teelt, techniek en verwerking, met de Noordzee als proeftuin.”, aldus Van Swam.

Kansrijke toekomst
Uit onderzoek van Nederlandse kennisinstellingen, zoals Wageningen Research, ECN en Deltares, bleek vorig jaar dat zeewierteelt op zee een kansrijke toekomst heeft. Vanuit de Voedselagenda van het kabinet is de komende vier jaar in totaal 5 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van een duurzame zeewiersector in Nederland. Diverse private partners werken in dit programma samen met Wageningen Research en Stichting Noordzeeboerderij.

Het zeewier-programma sluit volgens staatssecretaris Van Dam aan bij de inzet van het kabinet om de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van plantaardige producten, zoals zeewier, te verhogen. Hij bracht tijdens het oogstfeest ‘Buitengewoon Zeewier’ de eerste oogst aan land. Samen met Mark Kulsdom van The Dutch Weed burger verwerkte de staatssecretaris het zeewier vervolgens tot het nieuwe voedselproduct ‘Seawharma’.

Van Dam: “Zeewier is de groente van de toekomst: duurzaam en gezond. Veel mensen weten nog niet dat zeewier niet alleen lekker is, maar ook makkelijk kan worden bereid. Met het innovatieprogramma zetten we in op nieuwe voedselproducten die duurzaam worden geproduceerd en die aantrekkelijk zijn voor een breed publiek.”