‘Sleufloze technieken’ voorkomen overlast en sparen tijd en kosten

WML is de drinkwaterleverancier voor Limburg en heeft Heijmans in 2011 benaderd mee te denken om de zogenoemde kousrelining techniek te kunnen gaan toepassen in drinkwaterleidingen. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd met DSM, Insituform en Heijmans, waardoor een samenwerking is ontstaan voor een productinnovatie.   


KIWA certificaat

Voor de toepassing van reliningtechnieken voor drinkwaterleidingen gelden zeer strenge eisen en is certificatie door KIWA vereist. Het certificatietraject bevindt zich op dit moment in de laatste fase.   In de samenwerking tussen WML en Heijmans wordt bekeken welke uitvoeringsmethode van de diverse sleufloze technieken  per project het meest geschikt is. De in te zetten sleufloze technieken zijn: kousrelining techniek, pipe cracking en buis-in-buis methode.  
Nederlandse primeur
Met betrekking tot de reeds bestaande pipe cracking methode heeft WML in november 2013 een Nederlandse primeur gehad in de gemeente Beek. In dit project werd middels het opensnijden van bestaande 80 mm stalen leiding en grondverdringing een nodulair gietijzeren Saint Gobain leiding met een inwendige diameter van 100 mm ondergronds ingetrokken. De drinkwaterleiding is hierdoor inwendig 25 procent in diameter vergroot, van 80mm naar 100mm.  Komende maanden selecteren WML en Heijmans projecten die in aanmerking komen voor de verschillende sleufloze technieken. Na een gedegen voorbereiding kunnen de projecten in de loop van 2014 worden uitgevoerd.