Scholieren OSG Sevenwolden winnen finale Knappe Waterhoofden

Uit handen van de juryvoorzitter Rob van Veen ontvingen de scholieren de Knappe Waterhoofden cheque voor hun idee, “de Cadspotter”: een sensor waarin cadmium in water kan worden opgespoord. Een laagdrempelige inzet van de Cadspotter in bijvoorbeeld China leidt volgens de scholieren tot een gezondere levensomgeving. Ze winnen met deze vinding een reis naar Stockholm, waar zij als vertegenwoordigers van Nederland verder strijden tijdens de Stockholm Junior Water Prize, die in de eerste week van september tijdens de World Water Week wordt georganiseerd.

Ambassadeurs
In het publiek waren een aantal ambassadeurs van Waterwonderen aanwezig. Zij willen meer jongeren enthousiasmeren voor een watergerelateerde opleiding en begeleiden graag groepjes scholieren bij hun profielwerkstukken over water, waarmee de scholieren vervolgens ook kunnen meedoen aan de wedstrijd Knappe Waterhoofden.
Jury 
De jury bestond, naast Rob van Veen namens waterschap De Dommel, uit Erik Driessen, zelf ook Waterwonderen-ambassadeur namens Vitens, Aleid Diepeveen van het Netherlands Water Partnership en Sid Schaeken namens Water Connects. De jury benadrukte het belang van het betrekken van jongeren bij de watersector: jongeren denken out of the box, waardoor de mooiste ideeën ontstaan.
Voorronde
Knappe Waterhoofden is dé nationale voorronde van de Stockholm Junior Water Prize: de wereldwaterprijs voor jongeren. Via Knappe Waterhoofden worden scholieren uit de bovenbouw van havo en vwo uitgedaagd innovatieve oplossingen te bedenken voor actuele watervraagstukken. Knappe Waterhoofden wordt op initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Netherlands Water Partnership (NWP) georganiseerd in samenwerking met Wetsus, met financiering van Partners voor Water.
Het Flipboard-magazine bevat een overzicht van de finale.