Samengeperst rioolafval ideale voedingsbodem voor planten op groene daken

Vier Rotterdamse studenten hebben 20 oktober de Circular Challenge wissel cup gewonnen. Zij ontvingen de prijs van 5000 euro voor een project om restafval uit rioolwater een nieuwe bestemming te geven. Het samengeperste rioolafval blijkt een ideale voedingsbodem voor planten op groene daken.

De studenten kregen van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de vraag om na te denken over een nieuwe bestemming voor restafval uit rioolwater. Hierbij gaat het om afval wat na het zuiveren van rioolwater achter de roosters blijft hangen. Al snel kwamen de studenten erachter dat deze afvalstroom voor 85 procent uit vochtige doekjes bestaat. Ook zaten er andere (hygiëne) producten in zoals tampons, maandverband en condooms.

BlueCity

Tijdens de Circular Challenge in Blue City, de broedplaats voor duurzame initiatieven in het voormalige Rotterdamse zwembad Tropicana, werkten zij zes weken lang aan een nieuwe bestemming voor het rioolafval. Deze vaste substantie, samen met mest en het vermogen om veel water op te nemen, blijkt voor een goede ondergrond te zorgen om planten op groene daken te laten groeien. De studenten wonnen niet alleen de Circular Challenge wissel cup, maar krijgen tevens drie maanden begeleiding bij Blue City om hun project verder uit te werken.

Lees hier het persbericht