Salttech wint innovatieprijs in Abu Dhabi

Na een Dragons Den-achtige competitie, waarbij Gerard Schouten van Water Alliance-lid Salttech een presentatie gaf aan een jury van vakmensen, voornamelijk afkomstig uit het Midden-Oosten, kwam het Friese bedrijf tijdens de International Water Summit als winnaar uit de bus in de categorie 'industrial'. “Een geweldige opsteker en bevestiging van de innovatiekracht van Nederlandse watertechnologiebedrijven”, zo stelt Hein Molenkamp, die namens de Water Alliance en de Nederlandse watertechnologiesector op deze International Water Summit (onderdeel van de Abu Dhabi Sustainability Week) aanwezig is. “Salttech heeft een erg slimme innovatie met wereldwijd veel potentie. Die innovatie slaat duidelijk aan want het bedrijf heeft al eerder prijzen gewonnen. We denken dat het dan ook voor vele branches van toepassing kan zijn.”

DyVaR
De zogenaamde Salttech DyVaR-technologie maakt voor het ontzouten van water gebrik van het natuurlijke process waarbij aanslag ontstaat. Gerard Schouten: “Ons idee was om de vorming van aanslag als uitganspunt te nemen voor het totale ontzoutingsproces.”
Elke DyVaR-installatie bestaat uit een groot aantal units van kunststof, met het formaat van een emmer. Het zoute water wordt aan de binnenkant van de units langs de wand geïnjecteerd op zo’n manier dat het water heel snel gaat ronddraaien. Het zoete water vormt daarbij een damp die vanuit het centrum van de unit wordt afgevoerd via de bovenkant. Tegelijkertijd zorgen de hoge centrifugaal krachten in de unit ervoor dat de zoute deeltjes naar buiten gedrukt worden. Schouten: “Dit zout voeren we via de onderkant af. Zo verwijderen we zout uit het water zonder dat er een membraan aan te pas komt. Het bijzondere is verder dat we bijna alle zoutcombinaties kunnen terugwinnen en dat er nauwelijks zoet water verloren gaat.”

Afvalwater
De eerste DyVaR-installaties draaien al enkele jaren, met name in Noord-Amerika. Aanvankelijk zag Salttech vooral commerciële kansen voor de olie- en gasindustrie, waar erg veel zout vrijkomt. Inmiddels ziet Schouten ook mogelijkheden in de procesindustrie en de chemie en uiteraard in de watersector, waar de DyVaR-technologie onder meer gebruikt kan worden bij het behandelen van afvalstromen die vrijkomen bij de drinkwaterproductie. 

Watercampus
Salttech, opgericht in 2011, is ontstaan op de WaterCampus in Leeuwarden.  Voor de ontwikkeling en opschaling van deze technologie is onder andere gebruikt gemaakt van de diverse faciliteiten en ondersteuningsprogramma's van de WaterCampus. Zo is de technologie uitgebreid getest op een van de demosites, in dit geval de ontzoutingsdemosite Wetsalt. Inmiddels is Salttech gevestigd in Sneek en heeft het ook een vestiging in Texas.

V.l.n.r.: Hein Molenkamp ( directeur Water Alliance), Piers Clark ( Isle Utilities, organisator Innovate@IWS program) en Gerard Schouten ( CEO Salttech).