Salttech: Berekening zuiveringskosten te hoog in rapport afvalwaterinjectie

RoyalHaskoningDHV, verantwoordelijk voor het evaluatierapport, zou allerlei extra kosten toeschrijven aan de zuiveringsmethode. Daardoor komt deze als extreem duur uit de bus in een vergelijking met het injecteren in de Twentse bodem. RoyalHaskoningDHV gebruikt gegevens die door de NAM zijn aangedragen. In een interview met Tubantia zeggen Gerard Schouten van Salttech, het bedrijf dat de zuiveringstechniek ontwikkelde, en Ben Nieuwe Weme van het bedrijf dat de zuiveringsinstallatie bouwt, dat de kosten van zuiveringsmethode in het rapport van Royal HaskoningDHV tien keer zo groot zijn.

Gelijke kosten
De ondernemers zeggen dat zij het afvalwater dat ontstaat bij de mijnbouw zuiveren voor hetzelfde bedrag willen zuiveren als dat de NAM kwijt is aan afvalwaterinjectie. ‘We willen de NAM voor 145 miljoen volledig ontzorgen. Wij financieren, wij zuiveren, wij zorgen voor de afzet van het zout dat overblijft en wij bieden de NAM het gezuiverde water weer aan, zodat het weer gebruikt kan worden voor de oliewinning’, aldus de ondernemers.

Met stomheid geslagen
“Kennelijk kennen RoyalHaskoningDHV en de NAM mijn techniek beter dan ik mijn techniek ken”, stelt Schouten in het Tubantia-artikel. In het rapport wordt ook gemeld dat de installatie van Salttech een ‘geringe capaciteit’ heeft. Volgens Schouten is zijn techniek bewezen. Toen het rapport uitkwam waren de ondernemers met stomheid geslagen. Zij snappen niets van de enorme kosten die de NAM extra berekent voor hun zuiveringsmethode. En dat de opbrengsten van het zout dat overblijft, op 'nul' zijn gezet. “Ik denk dat de NAM niet wil dat iemand anders zich met hun zaken bemoeit”, zegt Nieuwe Weme. Schouten: “Dit soort bedrijven heeft over het algemeen meer drijfveren dan waar je zicht op hebt.”