Ruim twaalfhonderd bezoekers bij Open Dag Wetsus

Het nieuwe gebouw van Wetsus werd begin januari van dit jaar opgeleverd. Vooral de buitenkant trekt veel bekijks. Ook het aantal aanvragen voor een rondleiding binnen is erg groot.De nieuwbouw van de WaterCampus Leeuwarden betreft voor ongeveer 80 procent de nieuwe huisvesting van Wetsus. Daarnaast is het een bedrijfsverzamelgebouw dat bestaat uit kantoren, laboratoria, ontmoetingsruimten en een parkeervoorziening.

Duurzaam bouwen

De uitbreiding van de WaterCampus Leeuwarden is ontworpen door GEAR architecten. Aannemer BAM maakte gebruik van de nieuwste technieken op het gebied van duurzaam bouwen. Daarom kreeg het gebouw eind 2014 het BREEAM-NL excellent ontwerpcertificaat. Het WaterCampus terrein krijgt een duurzame landschapsinrichting en is komend voorjaar klaar. De nieuwbouw is mede tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van de provincie Fryslân en het SNN.

Hoofdkwartier Wetsus

Het nieuwe gebouw op de WaterCampus Leeuwarden is het hoofdkwartier van Wetsus, het European centre of excellence for sustainable water technology. Wetsus werkt aan het ontwikkelen van rendabele en duurzame waterbehandelingstechnologie van topniveau. Dat doet zij samen met 100 internationale bedrijven en 20 Europese universiteiten. Daarmee levert  Wetsus enerzijds een bijdrage aan de groeiende wereldwijde behoefte aan schoon en veilig water. Anderzijds legt zij de basis voor een duurzame ontwikkeling van de Friese (kennis-)economie.
Aqua Nirvana Foundation
Naast de hoofdgebruiker Wetsus heeft ook het Noorse Aqua Nirvana Foundation (ANF) intrek in het gebouw genomen. De missie van deze investeringsmaatschappij is dat wereldwijd alle mensen schoon en veilig drinkwater hebben. Daarom investeert ANF in duurzame watertechnologieën. ANF heeft WaterCampus Leeuwarden gekozen als ideale vestigingsplek voor het verwezenlijken van haar ambities.

R
ondleiding
Tijdens de Open Dak kregen de bezoekers een rondleiding door de laboratoria en proefhal door Wetsusmedewerkers. De gemeente Leeuwarden verzorgde een rondleiding over het buitenterrein, terwijl het Wetsus talententeam diverse kinderactiviteiten organiseerde. Daarnaast verzorgde Johannes Boonstra, lid van de Raad van Bestuur van Wetsus, een lezing over het werk van de organisatie. 
Bekijk hier de foto’s van de Open Dag.