Royal HaskoningDHV aan de slag voor schoon drinkwater Vietnam

Momenteel heeft slechts 30% van de plattelandsbevolking in het projectgebied toegang tot veilig drinkwater. De meeste mensen gebruiken onveilig bron- en oppervlaktewater, dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. 
 
Van inlaat tot kraan
Het project omvat twee complete watervoorzieningssystemen, inclusief de inlaat van onbehandeld water, waterzuivering, distributienetwerken en het aansluiten van 25.000 huizen en bedrijven. 
 
Royal HaskoningDHV is verantwoordelijk voor het projectmanagement en de levering van essentiële apparatuur en onderdelen. 
 
Het contract is afgesloten met het Center for Rural Water Supply and Sanitation (CERWASS) van het Vietnamese ministerie voor landbouw en plattelandsontwikkeling. Het project wordt medegefinancierd door Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling (ORIO). ORIO is een faciliteit die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken om de publieke infrastructuur in opkomende landen te verbeteren.
 
Levensstandaarden
Directeur Nguyen Van Tri van CERWASS zegt: “Dit watervoorzieningsproject op het platteland van Ba Ria Vung Tau speelt een essentiële rol in onze doelstelling om in 2020 97% van de plattelandsbevolking te hebben voorzien van schoon water. Het is een belangrijk en zinvol project dat bijdraagt aan het streven van Vietnam om plattelandsregio’s te voorzien van schoon water en riolering.”
 
Tim Jeanné, Director Water Technology voor de AESAN-markt van Royal HaskoningDHV, zegt: “Royal HaskoningDHV wil een leidende positie innemen in Vietnam. Met dit project verbeteren we het leven van vooral arme mensen in de plattelandsregio’s Xuyen Moc en Dat Do. Binnen een paar jaar beschikken deze mensen over voldoende en veilig drinkwater in hun huis. We gaan ook meer water leveren aan grote bedrijven en het MKB om de economische ontwikkeling te stimuleren.”
 
“Eerder leverden we al het complete ontwerp en de engineering, het sociaaleconomische onderzoek, de milieueffectrapportage en de haalbaarheidsstudie voor het waterzuiverings- en distributiesysteem in Ba Ria Vung Tau. Inmiddels houden we ons bezig met het bouwtoezicht van de waterzuiveringsinstallatie en het distributiesysteem, en met de levering van apparatuur en onderdelen, zoals pompen, kleppen, slibruimers, instrumenten en het elektrische en automatiseringssysteem”, aldus Jeanné.
De oplevering van het project is gepland voor maart 2016.
 
Schoon drinkwater voor 500.000 Vietnamezen
Het watervoorzieningsproject voor de plattelandsregio Ba Ria Vung Tau is een van de vijf ORIO-projecten in Vietnam waarbij Royal HaskoningDHV is betrokken. In totaal werkt het bedrijf aan drie watervoorzieningsprojecten voor het leveren van veilig drinkwater aan een half miljoen mensen in drie verschillende provincies van het land.