Royal HaskoningDHV 140 jaar

De grondleggers van Royal HaskoningDHV:
Boven v.l.n.r.: Johan van Hasselt, Jacobus de Koning 
Onder v.l.n.r.: Bastiaan Verheij, Adriaan Dwars en Arie Heederik 

140 jaar geschiedenis in 9 markante verhalen

Amersfoort, 14 januari 2021 – Dit jaar vieren we het 140 jarige bestaan van Royal HaskoningDHV. 

Een verhaal dat in 1881 begint als een jongensboek, waarbij twee ondernemende ingenieurs Johan van Hasselt en Jacobus de Koning in Nijmegen een zelfstandig ingenieursbureau beginnen, een unicum in die tijd. Twee avonturiers met een passie voor het vak, de drive om de wereld een stukje mooier te maken en met een onverwoestbaar geloof in de vooruitgang.

We willen dit jubileum niet onopgemerkt voorbij laten gaan. En we zijn trots op onze markante geschiedenis. Gedurende 2021 trakteren we u daarom maandelijks op een nieuw verhaal, opgesteld vanuit onderzoek in onze bedrijfsarchieven. De verhalen geven een uniek inkijkje in de belevingswereld van de hoofdpersonen door de jaren heen, maar laten ook zien dat vernuft, vriendschap en voortvarendheid zowel toen als nu de basis vormen van ons bedrijf.

Het gaat in totaal om 9 verhalen. Naast de lotgevallen van twee jonge ambitieuze ingenieurs die besluiten het vak een nieuwe draai te geven met de start van het eerste zelfstandige ingenieursbureau van Nederland, publiceren we bijvoorbeeld ook het verhaal over het buitenlandse avontuur van mede-naamgever Jacobus de Koning in Egypte. Hij ontwierp er voor een consortium van diverse buitenlandse investeerders een 500 meter lange spoorwegbrug over de Nijl.

Ook gaan we dieper in op onze relatie met bierbrouwer Heineken, een samenwerking die stamt uit 1886. We laten zien hoe de jarenlange werkzaamheden voor het fabrieksterrein van Heineken in Rotterdam en een passie voor gewapend beton leidden tot de oprichting van ‘Vereenigde ingenieursbureaux voor bouw- en waterbouwkunde’ in 1917 door de heren Dwars, Heederik en Verheij (DHV).