Rotterdam valt in de prijzen tijdens klimaattop Parijs

Voor de Cities Awards 2015 ontving de organisatie 200 inzendingen van 94 steden. In totaal werden prijzen toegekend in tien categorieën. De Rotterdamse Adaptatiestrategie (RAS) won in de categorie Adaptation Planning & Assessment. “Rotterdam wint in deze categorie vanwege betrokkenheid bij uitgebreid onderzoek en het lanceren van diverse no-regrets maatregelen [maatregelen die altijd positief effect opleveren]. De RAS is erop gericht een robuuste stad te ontwikkelen en te onderhouden, door adaptatiemaatregelen op te nemen in stedelijke ontwikkeling, vernieuwing en onderhoudsactiviteiten”, aldus de jury.

Voorbeelden
Voorbeelden van deze aanpak zijn het waterplein Benthemplein, het klimaatbestendig maken van het Zomerhofkwartier en gesprekken met bewoners op het Noordereiland over wateroverlast op de kade en in huis.
Burgemeester Aboutaleb en wethouder Pex Langenberg wonen de klimaattop bij en waren aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Aboutaleb: “Onze adaptatiestrategie en de inzendingen van collega’s over de hele wereld tonen aan hoe belangrijk acties van steden feitelijk zijn. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van lokale actie waarmee we op wereldschaal resultaat kunnen boeken.”

Erkenning
Wethouder Pex Langenberg (o.a. Duurzaamheid): “Deze prijs zien we als erkenning van de keuze om duurzaamheid te combineren met verschillende gebieden: klimaat, water, sociaal en economie, zowel in oplossingen als in nieuwe kansen. Het biedt Rotterdam de kans om met volle kracht vooruit te gaan met de uitvoering van het programma Duurzaam.”
Naast Rotterdam vielen ook de steden Boston, Johannesburg, Kaapstad, Nanjing, New York, Stockholm, Vancouver, Washington DC en Wuhan in de prijzen.