Rotterdam neemt regenradar in gebruik om wateroverlast te voorkomen

De Rotterdamse regenradar meet en voorspelt heel lokaal de neerslag in de stad en het Rijnmondgebied. De gemeente Rotterdam en de drie Rotterdamse waterschappen passen de neerslaggegevens toe voor het slim inzetten van gemalen en waterbergingen, zoals de ondergrondse waterberging onder de Museumparkgarage of het waterplein Benthemplein. Dat helpt volgens de initiatiefnemers wateroverlast te voorkomen.
Apps en sneeuwbuien
Naast het verminderen van wateroverlast helpt de regenradar bij het maken van een betere lokale weersvoorspelling. De gegevens van de radar zijn vrij beschikbaar. Ook websites en apps zoals buienradar, buienalarm en weeronline kunnen er gebruik van maken. De Rotterdamse regenradar ziet ook sneeuwbuien aankomen. Met die informatie kan de gemeente op tijd en op de juiste plek strooien. De huidige radars kunnen sneeuw niet zien. De meetgegevens van de regenradar komen na afronding van de testfase van de radar beschikbaar. Naar verwachting is dit in november.
Europees project
De Rotterdamse regenradar is onderdeel van het Europese project RainGain. In dit internationale project werken regionale overheden en universiteiten uit Londen, Parijs, Leuven en de TU Delft samen. Het doel is om door middel van de nieuwste radartechniek wateroverlast in de steden tegen te gaan. Rotterdam krijgt subsidie van Europa voor dit project vanuit INTERREG IVB NWE.
Samenwerking
De Rotterdamse regenradar is tot stand gekomen door samenwerking van Gemeente Rotterdam, TU Delft, Provincie Zuid-Holland, Waterschap Hollandse Delta, het Hoogheemraadschap van Delfland en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard