Rode Kruis: ‘Nederlanders niet voorbereid op overstroming’

Ruim 80 procent van de Nederlanders maakt zich geen zorgen over een eventuele overstroming, terwijl 60 procent van het Nederlandse landoppervlak kan overstromen. ‘Mensen realiseren zich onvoldoende dat ze zichzelf langere tijd moeten kunnen redden in de kou en regen als alles onder water staat’, aldus het Rode Kruis.
Daardoor lopen mensen volgens de directeur van het Rode Kruis, Gijs de Vries, een groot risico. Hij biedt woensdag tijdens de Henry Dunantlezing aan minister Schultz van Haegen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu symbolisch een noodpakket aan. De minister gaat tijdens de lezing onder meer in op de vraag hoe Nederlanders zich kunnen voorbereiden op een overstroming. 
Geen noodpakketten in huis
Nederlanders hebben vaak niet de juiste spullen in huis om het langere tijd te kunnen uithouden als zich een watersnoodramp voordoet, blijkt uit het onderzoek. ‘Slechts 10 procent van de Nederlanders heeft bijvoorbeeld lucifers in een waterdichte verpakking in huis en zo’n 70 procent van de mensen heeft onvoldoende schoon drinkwater’, zegt het Rode Kruis.
Niet weten wat te doen
Ongeveer 20 procent van de ondervraagden weet niet wat te doen bij een overstroming. De meeste mensen die het wel weten, zeggen dan op het dak te klimmen. ‘Op zichzelf een goede oplossing, maar dan moeten ze beschikken over een warmhouddeken en genoeg voedsel en water.’ Slechts een enkeling zegt zich te bekommeren om mensen in hun omgeving die niet zo zelfredzaam zijn.