Rioolwateronderzoek op Utrecht Science Week

Wat kun je meten in het rioolwater? En wat kan dat bijdragen aan de volksgezondheid en het milieu? Hoe zet RIVM-rioolwateronderzoek in voor COVID-19? Tijdens de Utrecht Science Week zijn er twee bijeenkomsten van het RIVM over rioolwateronderzoek. Beide vinden plaats op 4 oktober in het paviljoen in de Botanische Tuinen. Deelname is gratis.

Dinsdag 4 oktober – 15.00 – 15.45 uur Rioolwateronderzoek voor COVID-19 
Een van de manieren om het coronavirus te blijven volgen is door het aantal virusdeeltjes in rioolwater te meten. Het RIVM ontvangt daarvoor monsters van rioolwater uit heel Nederland. Deze worden in het RIVM-laboratorium onderzocht. Zo brengen we de verspreiding van het virus in kaart en kunnen ook zien waar welke varianten aanwezig zijn.  Data-analist Ruud van der Beek en bio-informaticus Auke Haver vertellen over het rioolwateronderzoek voor COVID-19. Hoe gaat dat en wat kunnen we eruit aflezen? 

Dinsdag 4 oktober – 16.00 – 16.45 uur Big Brown Data – Rioolwater als graadmeter van de gezondheid
Rioolwater kan een graadmeter zijn voor de volksgezondheid in Nederland. Veel ziekten die bij groepen mensen voorkomen zijn terug te zien in het rioolwater via meetbare deeltjes of stoffen. Zo zijn veel besmettelijke ziekten zoals polio, COVID-19 of monkeypox te meten in het rioolwater. Maar ook niet-besmettelijke ziekten en stoffen kunnen we in het rioolwater terugvinden. Het kan ons zo veel vertellen over onze leefstijl, leefomgeving of milieu. Senior wetenschappelijk medewerker Willemijn Lodder en beleidsadviseur Erwin Roex vertellen over wat er allemaal mogelijk is met rioolwateronderzoek. Wat kan? Wat is nuttig en haalbaar? En wat voegt het toe aan de huidige diagnostiek? 

Meer weten en één of beide sessies bijwonen? 
Kijk op www.utrechtscienceweek.nl  onder programma en meld je aan. De sessies zijn in een paviljoen in de Botanische Tuinen, Budapestlaan, Utrecht.