Rioned-innovatieprijs voor Permeoblokken om regen af te voeren

De Permeoblokken van Betonindustrie De Hamer zijn speciaal ontwikkeld als infiltratiesysteem voor situaties waarbij het grondwaterpeil hoog is (diepte minder dan één meter). Door de zeer open structuur van de wand vangt het Permeoblok afstromend water op en infiltreert het direct in de ondergrond. Het waterdoorlatende vermogen van de Permeoblok is zo groot dat de infiltratiesnelheid alleen afhankelijk is van de mate waarin de bodem het water kan opnemen. Daarnaast heeft het systeem een bergend en afvoerend vermogen, om in geval van zeer intensieve regenbuien wateroverlast te voorkomen. Door de geometrie, vierkant van buiten en rond van binnen, is het Permeoblok zeer sterk en kan daardoor weerstand bieden aan grote (verkeers) belastingen.


Permeoblok, doorontwikkeld type


In de praktijk bewezen

Peeters en Van Hout maakten duidelijk dat het systeem zich in de praktijk heeft bewezen. “De infiltratiestrook van Permeoblokken in onze gemeente zorgt al anderhalf jaar voor vlotte verwerking van het regenwater. Het systeem blijkt goed te reinigen, zowel aan het wegoppervlak als van binnenuit via de holle ruimte. Daarmee is de langdurige werking verzekerd. En het beton is goed bestand tegen verkeer en bevriezing. Wij gaan het op veel meer plekken aanbrengen.”
De 800 vakgenoten van het winnende duo kozen op 5 februari tijdens de RIONEDdag in het Utrechtse Beatrix Theater uiteindelijk voor de permeoblokken. Peeters ontwikkelde eerder ook al luchtfilters die, in Sint Anthonis, rioolstank tot een minimum beperken.