Rijnzwemmer Ernst Bromeis volbrengt tocht

Onder de naam “das blaue Wunder” heeft Ernst Bromeis het doel om aandacht te vragen voor het recht op schoon drinkwater voor iedere wereldburger. Op zijn tocht door Zwitserland, Duitsland en Nederland is hij door gebieden gezwommen waarbij de burgers door het openen van een kraan eenvoudig schoon water kunnen gebruiken. In heel veel landen moeten mensen schoon water van ver halen of is er überhaupt geen schoon water aanwezig.
Twee jaar geleden is Ernst ook aan deze zwemtocht begonnen maar toen moest hij al na een week wegens vermoeidheid en kou de strijd staken. Ook deze keer kreeg hij te maken met vele wisselende weersomstandigheden. Bij de start in het Lago di Dentro lag er sneeuw op de oever en had het water een temperatuur van 4 °C. Verderop in de rijn kreeg Ernst door de vele regen te maken met extreem grote stroomsnelheden die natuurlijk voor gevaarlijke situaties konden zorgen. Het kwam zelfs zo ver dat er korte stukken moesten worden hardgelopen omdat de plaatselijke overheid het verbood om te zwemmen.
Ernst kon gebruik maken van de stroming in de Rijn. Deze stroming zorgde vaak voor een verdubbeling van de dagelijkse zwemafstand waardoor hij tot wel 50 tot 60 km per dag af kon leggen. In Nederland moest hij echter vele sluizen passeren en tussen deze sluizen is er geen stroming meer. Hierdoor werden het aantal dagelijks te zwemmen kilometers al snel verminderd tot 30 en zelfs 20 km.
Na de sluizen kreeg hij te maken met het fenomeen van de getijdestroming en kon er aldus alleen gezwommen worden bij afstromend water. Deze periode is twee maal per etmaal gedurende 6 uur. Ernst zwom alleen overdag, en hij moest dus in deze tijdspanne van 6 uur zo veel mogelijk meters zien te maken. Omdat het weer ook niet meehielp, de laatste dagen waaide het hard en waren er hoge golven, werden dit Ernsts zwaarste kilometers.
Bijna aan het eind van de reis bleek het niet mogelijk om te zwemmen in de haven van Rotterdam. De havenmeester vond het te gevaarlijk. Ook hier heeft Ernst dus weer hardlopend zijn tocht moeten voortzetten. Gisteren was het dan eindelijk zo ver. Onder veel belangstelling van de pers ging hij in Hoek van Holland voor de laatste keer het water in. Onder toeziend oog van vrouw en kinderen zwom hij zijn laatste kilometers de zee in.
Met het volbrengen van deze extreem zware zwemtocht is er echter geen einde gekomen aan het doel van “das blaue Wunder. Ernst Bromeis gaat door met het vragen van aandacht voor schoon drinkwater voor iedereen.
EnviroChemie is erg trots en wij feliciteren Ernst dan ook van harte met deze ongelooflijke prestatie.

Naar de Bedrijvenregister vermelding van EnviroChemie
(persbericht augustus 2014)