Rijn-zwemmers zetten waterkwaliteit op de kaart

Zwemmer Ernst Bromeis richtte zich met zijn expeditie op schoon water voor iedereen. Het doel van Andreas Fath was tweeledig. Hij wilde geld inzamelen voor nieuwe apparatuur voor de universiteit waar hij als Chemie-professor werkt, maar ook de waterkwaliteit van de Rijn in kaart brengen. Tijdens elke etappe namen zijn studenten watermonsters die worden geanalyseerd op een hele lijst van stoffen bij verschillende instituten en universiteiten. Ook Wetsus in Leeuwarden zal de watermonsters analyseren. In november worden de analyse-resultaten bekend gemaakt.

Verbeterd
De waterkwaliteit in de Rijn is sinds de jaren ‘80 sterk verbeterd. In 1986 stroomde er bij een brand bij het Zwitserse bedrijf Sandoz met het bluswater twintig ton pesticiden het water in. Dat veroorzaakte niet alleen vissterfte, maar betekende ook dat er meer aandacht kwam voor het bewaken van de waterkwaliteit. De zwemmers konden nu bijna het hele traject in het water afleggen. 
Beide zwemmers kregen afgelopen zomer veel media-aandacht. De zwemmers werden op de voet gevolgd door televisie, radio en schrijvende pers.