Reparatiewerkzaamheden gesprongen waterleiding WML in volle gang

De Middenweg (N276) en de Westelijke Randweg in Geleen zijn inmiddels weer vrijgegeven voor het verkeer. Ook het afgesloten treinverkeer tussen Sittard en Maastricht komt naar verwachting deze ochtend weer op gang. 
WML heeft volgens woordvoerder Hendriks nog geen idee hoe de lekkage is veroorzaakt. “Gisteren hebben wij eerst in kaart gebracht om welke van de drie leidingen het precies ging. Er liggen namelijk drie watertransportleidingen met diameters van 1000, 600 en 250 mm naast elkaar. Het bleek om de leiding van 600 mm te gaan, die vervolgens is afgesloten. De watervoorziening voor klanten kwam niet in gevaar omdat de andere leidingen voldoende capaciteit hebben. Ook vandaag zijn wij volop bezig met de reparatiewerkzaamheden.”
Uitzondering
Dergelijke grootschalige lekkages komen volgens Hendriks in de praktijk niet veel voor. “Wij houden het aantal lekkages uiteraard bij, maar ik kan niet zeggen of er sprake is van een trend. In de praktijk zien wij dat lekkages vaker voorkomen in woonwijken. Bijvoorbeeld door leidingen die aan het eind van hun levensduur zijn of door externe oorzaken. Wanneer wij een toename zien van het aantal lekkages in een woonwijk kan dat een reden zijn om de leidingen in het gebied te saneren.”
Asset management
WML maakt net als veel andere drinkwaterbedrijven gebruik van asset management om de verwachte levensduur en mogelijke vervanging van waterleidingen in kaart te brengen. Aan de hand van computersystemen wordt berekend hoe het leidingennet erbij ligt. Tegelijkertijd is het volgens Hendriks steeds weer een afweging of WML een leiding vervangt. “Alleen al in Limburg ligt zo’n 9000 kilometer aan waterleidingen. Het is ondoenlijk om alle leidingen preventief te saneren. Bovendien moet de drinkwatervoorziening betaalbaar blijven,dat zijn wij verplicht aan onze klanten.”
Bekijk hier een video van L1 van de wateroverlast.