REDstack en Growboxx winnen Nationale Iconenprijs

Volgens minister Kamp zijn REDstack en Growboxx Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van energie en landbouw. “De nieuwe nationale iconen zijn van hoog internationaal niveau en Nederlandse visitekaartjes op het gebied van innovatie. Alle drie de innovaties hebben grote economische potentie en dragen bovendien bij aan wereldwijde duurzame ambities”, stelt de minister in een persbericht.

Blue Energy

Directeur Rik Siebers van REDstack nam de prijs dinsdag in ontvangst tijdens de uitzending van de Wereld Draait Door. Het bedrijf is een spin-off van kennisinstituut Wetsus en produceert elektrciteit (Blue Energy) op basis van concentratieverschillen tussen zoet en zout water. Hierbij maakt het bedrijf gebruik van door Fujifilm ontwikkelde membranen in combinatie met door REDstack ontwikkelde stacks. Op de Afsluitdijk staat al een proefinstallatie. 
Volgens het juryrapport zijn er meer dan duizend potentiële riviermondingen in de wereld geschikt voor deze technologie. REDstack heeft hiermee volgens de jury een groot export- en werkgelegenheidspotentieel. 
Volgende stappen zijn om een demo pilot van 1 MW en een eerste fase commerciële installatie te realiseren, in voorbereiding op commerciële uitrol wereldwijd. “We kunnen nu de uitrol versnellen”, gaf directeur Rik Siebers in de uitzending aan. De technologie kan volgens hem voorzien in tien tot twintig procent van de wereldwijde energiebehoefte. “Met een installatie van 200 MW kunnen we alle huishoudens in Friesland, Groningen en Drenthe van energie voorzien”, stelde Siebers.

Growboxx

Pieter Hoff van het bedrijf Groasis  ontwikkelde de Growboxx plan cocoon. Dit is een afbreekbare van papier gemaakte ‘intelligente emmer’ waarvan het deksel regenwater opvangt, dat bewaart zonder dat het verdampt en het vervolgens gedoseerd afgeeft aan de boom die in het midden staat. Hierdoor is een waterbesparing van meer dan 90 procent mogelijk en kunnen in door droogte geteisterde gebieden bomen geplant worden zonder irrigatie. De prijs van de box ligt onder de 1,50 euro en is zo ontwikkeld dat er naast de boom tegelijkertijd 20 kilo groenten per jaar in kan worden verbouwd.
Pieter Hoff liet in de uitzending weten dat er sinds 2010 150 duizend plastic boxen zijn verkocht. Vanaf 2011 is de afbreekbare box op de markt waarvan Mexico er inmiddels één miljoen van heeft besteld. “Bovendien is Mexico bezig met een project om er nog eens één miljoen te bestellen. Daarnaast ben ik bezig met nog twee landen die interesse hebben in één en zes miljoen boxen”, aldus Hoff in DWDD.

Ondersteuning

Het kabinet zorgt ervoor dat de nationale iconen een internationaal podium krijgen en ondersteunt de bedrijven op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door deelname aan handelsmissies, het leggen van contacten en hulp bij wet- en regelgeving. Daarvoor worden zij geadopteerd door de departementen waarmee inhoudelijke de meeste raakvlakken zijn. Zo neemt het ministerie van Economische Zaken het voortouw in de begeleiding van Growboxx, terwijl REDstack niet alleen de steun van EZ, maar ook van het ministerie van Infraststuctuur en Milieu krijgt.

Bekijk hier de uitzending van De Wereld Draait Door