Reconstructie ontsnapping Alcatraz met 3Di model is wereldnieuws

De onderzoekers wisten een nieuw licht te werpen op de legendarische ontsnapping van het gevangeniseiland, meldt onder meer Nu.nl. Op 11 juni 1962 wisten drie gevangenen met een geknutselde rubberboot te ontsnappen. Wat er daarna met hen gebeurde, blijft tot op de dag van vandaag een mysterie. Gedacht werd dat de gevangenen de ontsnapping door de sterke stroming niet overleefd konden hebben. De wetenschappers Rolf Hut, Olivier Hoes en Fedor Baart hebben echter met een simulatie aangetoond dat een ontsnapping mogelijk succesvol was.
Ludieke zijstap
Een rubberboot die om 23.30 uur van Alcatraz vertrok, zou waarschijnlijk ten noorden van de Golden Gate Bridge aan land zijn gekomen, berekenden zij. Tot nu toe werd aangenomen dat de gevangenen Clarence Anglin, John Anglin en Frank Morris rond 22.00 uur zijn vertrokken.
Aanvankelijk waren de Nederlandse onderzoekers bezig met een stromingsmodel om de gevolgen van de zeespiegelstijging voor San Francisco te bestuderen. Volgens een woordvoerder van de TU Delft zagen zij het onderzoek naar de ontsnapping vooral als een ”ludieke zijstap”, aldus het bericht op Nu.nl
Nieuw model
De onderzoekers maakten voor hun berekeningen gebruik van het nieuwe 3DI rekeninstrument dat in Nederland wordt toegepast voor waterbeheer op gemeentelijk, waterschap, provinciaal en rijksniveau. De afgelopen vier jaar is aan de ontwikkeling gewerkt door een consortium van TU-Delft, Deltares en Nelen & Schuurmans met een budget van 5 miljoen euro. Het nieuwe aan 3Di is dat het model 1000 keer gedetailleerder en 1000 keer sneller is dan de bestaande modellen. Bovendien is het volledig opgezet als “cloud-applicatie”, waardoor de gebruikers geheel worden ontzorgd.
Wereldnieuws
Niet alleen de Nederlandse media, maar ook de Washington Post, de vier belangrijkste nieuwssites in de Verenigde Staten, de BBC, het Belgische en Spaanse nieuws hebben ruim aandacht geschonken aan het Nederlandse onderzoek. Op de 3DI-site staan diverse links naar de media die er aandacht aan hebben besteed. Ook staat er een overzicht van het onderzoek zelf.