De gemeenteraad van Noord-Beveland heeft woensdagavond in meerderheid tegen een plan gestemd voor de aanleg van vier kunstmatige eilandjes bij de Veerse Gatdam. Ondernemer Doeleman wil daar vakantiewoningen, een hotel en een restaurant op bouwen, maar zonder goedkeuring van de gemeente kan dat niet, meldt Binnenlands Bestuur

Tegen het plan met de naam Zeeuwse Lagune is veel verzet, zowel van inwoners als van natuurorganisaties die niet willen dat aan de kust wordt gebouwd. Zij willen het landschap en het ‘unieke wijdse uitzicht’ op Veere behouden. Nooit eerder bezochten zoveel mensen een gemeenteraadsvergadering van Noord-Beveland, volgens een bericht in de PZC.

Het stadhuis in Wissenkerke was te klein om alle belangstellenden te bergen. In het tegenovergelegen dorpshuis, waar het debat door een videoverbinding was te volgen, zaten ook nog 170 mensen. En #zeeuwselagune was woensdagavond trending topic op Twitter. Ook buiten Zeeland werd meegekeken.

Tegenstanders
Enkele honderden tegenstanders vormden voor de vergadering een lint bij het gemeentehuis in Wissenkerke om hun bezwaren duidelijk te maken. Sommigen droegen shirts met teksten als ‘Stop de waarnzin’ en ‘Blijf van ons meer af’. De betogers kregen hun zin. Alleen VVD en de lokale partij Betrokken Noord-Beveland stemden voor het plan, waar al jaren over wordt gesproken. De overige partijen in de raad stemden ertegen. Zij waren met acht raadsleden, de voorstanders met vijf. Ondernemer Doeleman had de afwijzing van zijn plan niet zien aankomen. Hij sprak na afloop van een ‘onbetrouwbare overheid’. Hij gaat overleggen welke stappen hij nog wil ondernemen.

DELEN