PWNT zuiveringstechnologie toegepast in Engeland

De nieuwe waterzuiveringsinstallatie met een capaciteit van 90 MLD, vervangt de bestaande Crownhill Water Treatment Works en wordt operationeel in 2018. South West Water heeft PWN Technologies gevraagd om met H5O, een alliantie van South West Water, Arcadis, Pell Frischmann, BAlfour Bealty en Interserve, een ontwerp te maken.


> foto South West Water

Ionenwisseling
De nieuwe geavanceerde waterzuiveringsinstallatie maakt gebruik van ionenwisseling (SIX®), In Line Coagulatie en Adsorptie (ILCA®) en CeraMac®, filtratie door keramische membranen. In combinatie met de conventionele technologiën, UV-technologie en actieve koolfiltratie, kan een duurzame zuivering van het oppervlaktewater worden gerealiseerd, die leidt tot vermindering van de operationele kosten, minder gebruik van middelen en minder afvalproductie.
Het is de eerste keer dat deze technologieën in Engeland gebruikt gaan worden.

Humusstoffen
De nieuwe fabriek gaat het water uit het Burratorreservoir en het water uit de rivieren Tavy en Tamar zuiveren. Dit water heeft een hoog gehalte aan humusstoffen. De SIX ®, In Line Coagulatie Absorptie (ILCA®) en CeraMac® technologieën̈n, vormen het waterzuiveringsproces, samen met actieve koolfiltratie en UV-behandeling. De nieuwe installatie wordt geïntegreerd in de bestaande drinkwater infrastructuur van South West Water.


Pilot-opstelling    > foto South West Water
 

Pilot
Het nieuwe zuiveringsproces werd voorafgaand aan de bouw getest en verfijnd in een pilot-omgeving van april 2013 tot juni 2015. South West Water vergeleek de nieuwe innovaties van PWN Technologies met conventionele zuiveringsmethodes. De resultaten overtroffen alle verwachtingen.

Jonathan Clement, CEO van PWN Technologies: “We zijn er trots op dat South West Water de lagere levenscycluskosten en waterkwaliteitvoordelen erkent van onze technologieën.”

De technologie van de dochteronderneming van drinkwaterbedrijf PWN is ontwikkeld in Andijk. In de  – eind 2014 door minister Schultz geopende – waterfabriek Andijk III werden voor het eerst de technieken SIX en CeraMac, die PWN in eigen huis ontwikkelde, toegepast. De internationale belangstelling – ondermeer uit Singapore, de Verenigde Staten en Australië – voor deze milieuvriendelijke en duurzame zuiveringsinstallatie is groot. PWN Technologies heeft naast de vestiging in Nederland (Velserbroek en Andijk) ook in vestiging in Singapore.