PWN Technologies presenteert unieke technologie Andijk III aan internationale experts

De installatie in Andijk is uitgerust met een – door PWN Technologies zelf ontwikkelde – gecombineerde voorbehandeling met ionenwisseling (Suspended Ion Exchange – SIX®) en keramische membraanfiltratie (CeraMac®). Daarmee is Andijk III uniek in de wereld. 

Keramische membranen verwijderen zwevende deeltjes en bacteriën.

</p>

Toenemende  vervuiling
Door de wereldwijde toenemende vervuiling van oppervlaktewater, speelt de verwijdering van schadelijk materiaal bij drinkwaterbereiding een steeds grotere rol. Dat maakt de  innovaties van PWN Technologies zo actueel. Door middel van Suspended Ion Exchange (SIX®) worden natuurlijke organische materialen, sulfaten en nitraten aan het water onttrokken. Via keramische membraanfiltratie worden zwevende deeltjes en bacteriën verwijderd. Vooral het compacte CeraMac®-ontwerp vergroot de economische haalbaarheid van het nieuwe waterbehandelingsproces. “Dit is een enorme stap voorwaarts”, aldus Martien den Blanken, CEO van Drinkwaterbedrijf PWN. “Andijk III is een nieuwe norm in het zuiveren van moeilijk oppervlaktewater”.

Via Suspended Ion Exchange (SIX®) worden natuurlijke organische materialen, sulfaten en nitraten gezuiverd.

Officiële opening
De installatie zal in november van dit jaar officieel geopend worden en gaat dan dagelijks 120 miljoen liter drinkwater leveren dat bereid is uit oppervlaktewater afkomstig uit het IJsselmeer.  De twee unieke voorbehandelingsstappen zorgen ervoor dat het IJsselmeerwater zodanig wordt voorgezuiverd dat de uiteindelijke behandeling met UV-technologie en actieve koolfiltratie zo efficiënt mogelijk verloopt.

Wereldprimeur
Tijdens de ontmoeting met de internationale topexperts benadrukte Jonathan Clement, CEO bij PWN Technologies, dat Andijk III de meest moderne waterzuiveringsinstallatie in de wereld is. “Wat we hier doen is niet een klein beetje anders, het is uniek in de wereld. Een mijlpaal voor de waterindustrie.”  Cindy Wallis-Lage, President Global Water Business van Black & Veatch uit de VS kwalificeerde Andijk III als uitstekend voorbeeld van ‘disruptive innovation’; “Dit is wat het verschil maakt. Er is een ‘reis’ afgelegd om innovatie te versnellen. Een reis waarin integratie en delen van kennis centraal staan, evenals samenwerking. Samen kunnen we zoveel bereiken.”

Jarenlange ervaring
Andijk III is het resultaat van jarenlange ervaring met waterzuivering, gedegen onderzoek en uitgebreide tests in binnen- en buitenland. In 2012 kende de International Water Association (IWA) het project de Innovation Award toe. “Water is complex, maar het doel is simpel”,  aldus IWA President Glen Daigger. Ook hij roemde de inspanning van PWN Technologies:  “We kunnen mensen voorzien van betrouwbaar drinkwater. Daarvoor moeten we veranderen wat we doen, zoals PWN Technologies heeft gedaan.” 

Buitenlandse pilots
De internationale belangstelling voor de nieuwe drinkwaterbereidingstechnologie is groot. Inmiddels zijn – naast de bouw van de eerste full scale installatie in Andijk – pilotprojecten gestart in Singapore, Engeland en Australië. Vertegenwoordigers van die pilots deelden hun  ervaringen op de conferentie. Wetenschappers die aan de conferentie deelnamen, spraken een groot vertrouwen uit. Shane Snyder, Professor aan de Universiteit van Arizona:  “Meer bedrijven zouden het toepassen van deze technologieën moeten overwegen. En dan uitbreiden, om zo aan de wereld te laten zien dat deze technologieën efficiënt, robuust en betrouwbaar zijn.”