Datacenters koelen de servers vooral met lucht (foto:Pixabay).

De drinkwatervoorziening in Noord-Holland komt niet in gevaar door de waterbehoefte van datacenters. Deze koelen de servers voornamelijk met lucht. Als de buitentemperatuur boven de 25 graden Celsius komt, schakelen ze over op koeling met waterdamp. “Bovendien hebben wij een wettelijke plicht om eerst voldoende en deugdelijk drinkwater te leveren aan bewoners. Daarna zijn datacenters aan de beurt”, zegt de woordvoerster van PWN.

De Telegraaf en het Noord-Hollands Dagblad publiceerden vorige week een artikel van dezelfde journalist met de alarmerende kop: ‘Datacenters slurpen zo veel water dat er mogelijk te weinig voor huishoudens overblijft.’ De zaak ligt volgens PWN en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier genuanceerder.

Luchtkoeling

De twee datacenters van Microsoft en Google op het bedrijventerrein Agriport in de Wieringermeer koelen de servers volgens de woordvoerder van het Hoogheemraadschap voornamelijk met lucht. Wanneer de buitentemperatuur boven de 25 graden Celsius komt, schakelen ze over op koeling met waterdamp. Het drinkwater dat ze hiervoor gebruiken komt van PWN. De bron is oppervlaktewater uit het IJsselmeer dat PWN tot drinkwater opwerkt. De waterdamp vervliegt in de atmosfeer.

Drinkwater

De datacenters kopen het drinkwater bij PWN. Ze gebruiken verschillende technieken om het drinkwater te verdampen om de servers te koelen. “Wij leveren in totaal 0,6 procent van de totale drinkwaterproductie aan bedrijven die het gebruiken om te koelen, zoals datacenters in Noord-Holland”, aldus de woordvoerster. Dat is ca. 650.000 m3 koelwater per jaar.

Alternatieven

“Samen met onze klanten en zakelijke grootverbruikers in de waterketen onderzoeken we de alternatieven voor industriewater. Dat de vraag naar water toeneemt weten we. Het aantal inwoners en de economische activiteiten nemen toe. Daar bereiden we ons dus op voor. Ons uitgangspunt is dat we in de toekomst geen water van drinkwaterkwaliteit leveren als dat voor het gebruik niet noodzakelijk is.”

Concentraat

Bij het gebruik van drinkwater voor koeling blijft concentraat met een hoog zoutgehalte over. Om deze geconcentreerde zoute waterstroom lozen hebben de datacenters een lozingsvergunning van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. “Er is nog één datacenter dat op het riool loost”, zegt de woordvoerder van het Hoogheemraadschap. Het nieuwere datacenter loost het concentraat in de nabijgelegen sloot op het bedrijventerrein Agripark in de Wieringermeer.

Waddenzee

Het slootwater komt uit in de Medemblikker Vaart om via het gemaal Leemans bij Den oever in de Waddenzee te eindigen. Het concentraat komt dus niet in het IJsselmeer terecht. Volgens de woordvoerder van het Hoogheemraadschap gaat het om enkele kubieke meters per uur wanneer de datacenters de servers met waterdamp koelen

Uitbreiding

Momenteel staan er op het bedrijventerrein Agriport twee datacenters: één van Microsoft en één van Google. De gemeente Hollandse Kroon gaf in januari een vergunning af voor de komst van een derde datacenter binnen de gemeente. En wellicht komen er nog twee bij, blijkt uit een memo van de provincie Noord-Holland. De oppervlakte van de datacenters in de polder groeit hiermee van 60 naar 230 hectare.

Zienswijze

De gemeente is akkoord met de uitbreiding. Daarom wijzigt het bestemmingsplan. Het Hoogheemraadschap heeft in november 2020 zijn zienswijze ingediend. Zo wil het weten wat de gevolgen zijn van de verharding van het grote agrarische gebied waar de nieuwe datacenters moeten komen. “Wij willen weten welke maatregelen ze nemen om het hemelwater zo af te voeren dat de omgeving geen overlast heeft. Bijvoorbeeld door de aanleg van een waterberging op het terrein”, zegt de woordvoerder van het Hoogheemraadschap. Of de bouw van de nieuwe datacenters doorgaat, is nog maar de vraag. Volgens de provincie Noord-Holland is de gemeente Hollandse Kroon niet bevoegd om een vergunning af te geven.

Lees hier het actuele andere nieuws uit de watersector.