Promovendus Andrew Segrave: Toekomstbesef van invloed op waterinnovatie

KWR-onderzoeker Segrave promoveerde op 2 april aan de TU Delft op internationaal onderzoek dat hij uitvoerde in Nederland, Ghana, Brazilië en Japan. Hieruit blijkt dat Braziliaanse en Japanse waterprofessionals zich laten inspireren en motiveren door zaken die verder in de toekomst liggen dan hun Nederlandse collega’s. “De termijn waarbinnen je vooruitdenkt, bepaalt welke problemen je ziet, welke onderzoeksvragen je stelt en welke oplossingen je zoekt,” zegt Segrave. Hij interviewde op basis van de door hem ontwikkelde Foreseeable Future Multi-measure Method ruim 300 wetenschappers, managers en operationeel medewerkers uit de watersector in vier landen.

Wet van de remmende voorsprong
Segrave: “Brazilië vergelijkt zijn eigen situatie met die van de VS en Europa en realiseert zich dat de achterstand niet in een paar jaar in te halen is. Daar is dus een noodzaak om verder vooruit te kijken en bestaat ook een duidelijk ideaalbeeld. Japanners denken meer op basis van principes die altijd gelden dan op basis van tijdelijke doelen, zoals Nederlanders doen. Onze watersector heeft al veel bereikt. Mede daardoor zijn we meer gericht op beheer, behoud en zekerheid. Prima voor nu, maar op de lange termijn is dat niet goed. We moeten oppassen voor de wet van de remmende voorsprong.”
Managers kijken 3,5 jaar vooruit
Naast culturele verschillen onderzocht Segrave het verschil in tijdsbeleving tussen verschillende beroepsgroepen. Wetenschappers kijken het verst vooruit (gemiddeld 8,4 jaar), gevolgd door managers (3,5 jaar) en operationeel medewerkers (1,7 jaar). Segrave:  “Het is belangrijk om rekening houden met de tijdshorizon van professionals. Het heeft geen zin om managers te vragen om tien of twintig jaar vooruit te kijken. Dat werkt niet. Het is beter om die tien of twintig jaar vanuit een lange termijn perspectief op te knippen in kleinere stappen. Dankzij dit onderzoek weten we nu precies hoe groot die stappen voor de diverse beroepsgroepen moeten zijn.”