Proefinstallatie op rwzi Enschede gaat eiwitten maken uit ammonium

Het power to protein concept is bedacht door emeritus professor Willy Verstraete van de  Universiteit Gent en de Belgische spin off Avecom. Een luchtstripper van Nijhuis Water Technologies wint ammonium terug uit de retourstroom van de slibontwatering. Om het ammonium uit dit retourwater te halen, wordt het eerst verhit tot 60 graden Celsius. Daarna wordt het ammonium in een luchtstripper als ammoniak verwijderd om het vervolgens met zwavelzuur te absorberen. Zo willen de betrokken partijen voorkomen dat pathogenen uit het afvalwater in het uiteindelijke eiwitproduct terecht kunnen komen. 

Reactor

De reactor van 500 liter is gebouwd door Maris Machinery in Schijndel onder supervisie van Avecom en KWR Watercycle Research Institute en moet dagelijks 1 kilogram eiwit opleveren. Na vier maanden gaat de proefinstallatie naar rwzi Horstermeer van Waternet. Op beide locaties wordt een koppeling gemaakt met de afvalwaterketen door ammonium als voedingsstof te gebruiken. 

Partners

Het onderzoek wordt medegefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken binnenn het TKI Watertechnologieprogramma. De diverse samenwerkende partners zijn Avecom, AEB Amsterdam, Barentz Animal Nutrition, KWR Watercycle Research Institute en de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Rijn en IJssel, Zuiderzeeland, Vechtstromen en Waternet. De productie van eiwitten uit grondstoffen afkomstig uit rioowater kan een oplossing zijn voor de wereldwijde voedselproblematiek.

Lees hier meer over het project.