Primeur Goes: aanleg riothermieriool om woningen te verwarmen

Aannemer M.J. Oomen legde van 25 april tm 4 mei het riothermieriool aan in Goes (foto: M.J.Oomen).

Aannemer M.J. Oomen heeft begin mei in Goes het eerste riothermie-riool in Nederland aangelegd om 60 appartementen en water te verwarmen. De aanleg van het rioolstelsel waaruit warmte wordt gewonnen, is het eerste in Nederland voor woningen. Al eerder zijn soortgelijke warmteterugwinningsystemen aangelegd voor een school en een zwembad.

Met het riothermiesysteem winnen de betrokken partijen (gemeente Goes, woningbouwcorporatie RWS, Marsaki Vastgoedadvies) warmte uit rioolwater terug voor de verwarming (en koeling) van 60 appartementen aan het Hollandiaplein. Hiervoor heeft aannemer M.J. Oomen tussen 25 april en 4 mei een betonnen rioolbuis van 30 meter van producent K.D. International in de grond gelegd.

Warmtewisselaar
Door de geïntegreerde warmtewisselaar in de rioolbuis stroomt een transportvloeistof die de afgegeven warmte van het rioolwater transporteert naar de energiecentrale van het Hollandiaplein. De transportleiding loopt vanuit de rioolbuis onder het maaiveld naar de warmtepomp in de technische ruimte. De warmtepomp brengt de temperatuur van de transportvloeistof op het gewenste gebruikersniveau voor verwarming van de appartementen.

Duurzame warmtebron
Derk Alssema, wethouder bij gemeente Goes, licht toe: “Ruim 80% van al het afvalwater van de huishoudens in Goes is warm en komt in het riool terecht. We vinden het eigenlijk zonde om daar niets mee te doen.” “Met Riothermie winnen we die warmte terug uit het riool en verwarmen we de appartementen op het Hollandiaplein. Zo wordt afvalwater een duurzame warmtebron. We besparen energie zodat onze huurders betaalbaar kunnen wonen en dragen bij aan een beter milieu”, vult Maarten Sas, directeur-bestuurder van RWS, aan.

Zwembaden
Barry Medeler van ingenieursbureau Tauw bevestigt dat het om het eerste riothermieproject voor woningbouw gaat. Tauw leverde eerder een bijdrage aan een riothermieproject voor een school in IJmuiden en zwembaden in Urk en Wezep.
De aanleg van het riothermieproject in Goes werd mede mogelijk gemaakt door subsidies vanuit de Europese Unie en het Europees Innovatieprogramma Zuid-Nederland.

Lees hier het persbericht