In Friesland werden de pompen klaar gemaakt voor de klus en werd de techniek getest. (foto: Van Heck).

Met kleine pompen en lange slangen van het Nederlandse bedrijf wilde Van Heck in Noord-Thailand water uit het gangenstelsel in de grotten gaan pompen. Het was de bedoeling om met een speciale heveltechniek water over een bult te pompen. Gelukkig bleek de Nederlandse hulp niet nodig, want inmiddels zijn alle jongens en hun coach uit de grotten bevrijd.

Het bedrijf van Van Heck heeft ruim twintig jaar ervaring met dit soort calamiteiten. In 2014 hielp het bedrijf met het leegpompen van ondergelopen polders in Engeland. Datzelfde jaar pompte het bedrijf de Kolubara-mijn in Servië leeg, die daarna weer operationeel kon worden. Er zijn wereldwijd maar een handvol bedrijven die dat kunnen.

Hevelen
Jeroen van Heck van het Friese bedrijf vloog dit weekend naar Thailand om hulp te bieden. De pompspecialist concludeerde dat er bijzonder materieel nodig was om het water uit de diverse nauwe doorgangen te pompen. Deze techniek is in Nederland door medewerkers van Van Heck in een proefopstelling getest. Nadat de jongens gered waren is de hulp vanuit Nederland afgeblazen, valt te lezen in een artikel in de Ooststellingwerver.