Plaatsing eerste lagedruk UV-systemen bij Oasen

Oasen maakt drinkwater van oevergrondwater. Dit water zit al velen jaren in de grond, waardoor er nauwelijks bacteriën in zitten. Oasen benadrukt dat er op de zuiveringsstations heel hygiënisch wordt gewerkt, waardoor er normaal gesproken in het gezuiverde water geen schadelijke bacteriën zitten. Hier controleert het drinkwaterbedrijf ook regelmatig op.
Zonnebank
Toch zijn er volgens Oasen situaties te bedenken waardoor er bacteriën in het zuiveringsproces kunnen komen, bijvoorbeeld door werkzaamheden. Dit wil het drinkwaterbedrijf niet en daarom zijn de UV-installaties als extra barrière in de zuivering geplaatst. In de UV-installatie stroomt het water langs hele sterke UV-lampen. Een soort zonnebank, maar dan extra krachtig. Het UV-licht beschadigt het DNA van de eventuele bacteriën. Hierdoor kunnen ze zich niet meer vermeerderen en gaan ze dood.
 
Lagedruk systeem
Op dit moment zitten in de zuiveringen van Oasen middendruk UV-systemen. Deze vervangt het drinkwaterbedrijf nu door lagedruk systemen. Dit nieuwe type doseert het UV-licht precies in het optimale lichtspectrum. Ze zijn volgens Oasen daarom beter voor de kwaliteit van het drinkwater. Ondanks de hogere dosis verbruiken ze veel minder energie dan de oude systemen. In juni zijn de werkzaamheden op De Steeg en de De Put klaar. Ondertussen starten er vervangingsprojecten op ZS Reijerwaard en ZS Rodenhuis. Volgend jaar zijn de andere zuiveringen aan de beurt.