Pioneering Spirt levert olieplatform veilig af bij Engels sloopbedrijf

Het 24.000 ton wegende bovendeel van het olieplatform Brent Delta van Shell werd op 28 april in de Noordzee van de drie poten getild door het megaschip Pioneering Spirit van Allseas. Volgens het Delftse offshore-bedrijf is hier sprake van een ‘wereldrecord tillen’. 
De Pioneering Spirit is met een lengte van 382 meter en een breedte van 124 meter het grootste schip ter wereld en speciaal gebouwd om olieplatforms van zijn plek te halen. Het megaschip kan grote platforms van zo’n 48.000 ton in één keer van hun poten lichten en vervoeren, in plaats van kleinere delen zoals nu gebruikelijk is. Daarom heeft het megaschip twee boegen, die een olieplatform kunnen omvatten. Vier armen op iedere boeg kunnen de bovenkant van het olieplatform beetpakken en optillen.

Overgeladen 

De bovenkant van ruim 130 meter van het olieplatform werd op 28 april op ongeveer 186 kilometer ten noordoosten van de Shetlandeilanden door de Pioneering Spirit van de drie poten getild . Vervolgens werd de bovenkant op een ponton overgeladen om het naar de Seaton Port haven van het sloopbedrijf Able in het Engelse Hartlepool  te transporteren. Daar arriveerde de bovenkant op 2 mei op een speciaal door het sloopbedrijf aangelegde kade. Medewerkers van het sloopbedrijf starten nu met de ontmanteling van de bovenkant. Shell wil dat meer dan 97 procent van het materiaal wordt hergebruikt of gerecycled. Dat levert 100 nieuwe banen op in Hartlepool. Shell wil ook de drie andere olieplatforms in het Brent olieveld in de Noordzee op een vergelijkbare manier ontmantelen.