Pilot productie bioplastic gestart op rioolwaterzuivering in Friesland

In Nederland werken twee consortia aan de ontwikkeling van bioplastic uit afvalwater. De gebruikte technologie is verschillend, maar het principe waarmee wordt gewerkt en het product (polyhydroxyalkaat, PHA) komen overeen. Bij het productieproces wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde gemengde cultuur van bacteriën. Die verschillende bacteriën worden afwisselend bijgevoerd met vluchtige vetzuren en daarna op dieet gezet. Als een reactie op het wisselende regime van overvloed en schaarste gaan de bacteriën energie opsparen voor moeilijke tijden. Die energie slaan ze niet op in de vorm van vet, maar als  bioplastic, wat daarna in poedervorm wordt geoogst. Het poeder wordt bewerkt tot een kunststofkorrel die door de industrie als grondstof kan worden gebruikt. Dankzij de gemengde bacteriecultuur is de techniek op alle locaties waar een waterzuivering aanwezig is toepasbaar, want de productie in een gemengde cultuur vereist geen steriele omgeving. Installaties van riool- en afvalwaterzuiveringen kunnen dus relatief makkelijk worden aangepast.

Pilot communale afvalwaterzuivering
Het consortium in Friesland, bestaande uit KNN Bioplastic, het Zweedse bedrijf Anoxkaldnes (onderdeel van Veolia Water), de provincie Friesland en het Friese waterschap gaat de Zweedse technologie nu in de Nederlandse praktijk testen. De provincie Friesland heeft KNN Bioplastic voor het onderzoek een subsidie van 100.000 euro verleend. De proefopstelling bij Wetterskip Fryslân is een volgende stap op weg naar realisatie van een regionale productieketen voor bioplastic.
Foto: Vorige week werd het officiële startsein gegeven voor de pilot op de demosite van de  rioolwaterzuivering in Friesland. V.l.n.r.:  Wietze de Haan, lid dagelijks bestuur Wetterskip Fryslân, Jacob Bruus, Managing Director AnoxKaldnes, Håkan Emsgård, ambassadeur van Zweden, Hans Konst, gedeputeerde Provincie Fryslân en Cor Kamminga, directeur van KNN Advies. 

Pilot Industriële afvalwaterzuivering
Watertechnologiebedrijf Paques werkt samen met de onderzoeksgroep Milieubiotechnologie van de TU Delft met financiële steun van Technologiestichting STW in het kader van het programma ‘From Waste to Resource’ aan een proef bij Mars in Veghel. Daar wordt bioplastic vervaardigd uit industriewater dat vrijkomt bij de productie van chocoladerepen.