Het baggerschip waarvoor de pompen geproduceerd worden

Pentair heeft van Royal IHC opdracht gekregen voor het leveren van 102 Pentair Fairbanks Nijhuis pompsets. Het gaat hierbij om koelwater-, spoel- en glandpompen voor twee nieuwe baggerschepen. Deze baggerschepen worden ingezet voor het verdiepen en onderhouden van het Suezkanaal. Een grote opdracht voor de Winterswijkse vestiging van Pentair.

 Royal IHC, een Nederlandse leverancier van innovatieve en efficiënte apparatuur, schepen en diensten voor de offshore-, bagger- en natte mijnmarkten, heeft een order ontvangen van de Suez Canal Authority (SCA) voor het leveren van twee snijkopzuigers. Senior Area Sales Manager van Pentair Henk Jan van Essen: “De nieuwe schepen zijn speciaal ontwikkeld voor het baggeren in harde grond. Het ontwerp is gebaseerd op de eerder door IHC gebouwde cutter suction dredger ‘Mashhour’, waarvoor wij bijna 25 jaar geleden ook dertig pompsets hebben geleverd. Na al die jaren is de performance en betrouwbaarheid van die pompen nog steeds erg goed. Daardoor waren wij eigenlijk meteen in beeld voor deze opdracht. Een andere belangrijke reden waarom de eindklant specifiek voor ons product koos, is dat wij een van de weinige pompfabrikanten ter wereld zijn met een groot assortiment split-case-pompen.”

 

Eenvoudig in onderhoud
Elk baggerschip wordt uitgerust met 51 pompsets. “De pompsets zijn niet allemaal identiek, maar worden geleverd met verschillende modellen pompen. Dit om te kunnen voldoen aan de specifieke behoeften van dit project. De modellen variëren van VGT, HG1, HG2 en Venus. De HG1 en HG2 zijn wat kleinere pompen, maar dankzij hun grote opvoerhoogte  passen ze perfect in dit project. Bijzonder is dat alle pompen worden uitgevoerd als splitcase variant. De eindklant kiest daar specifiek voor omdat deze pompen eenvoudig te onderhouden zijn. Niet alleen de omvang van deze order is bijzonder, maar ook het feit dat we deze order helemaal in onze vestiging in Winterswijk kunnen produceren. Zowel de engineering, het gieten, het monteren en het testen van de pompen kunnen we allemaal in eigen huis. Dit stelt ons in staat om het productieproces nauwlettend te volgen en een hoogwaardige, op maat gemaakte oplossing te leveren. Inmiddels zijn wij gestart met de productie. Een opdracht van deze omvang is redelijk ‘one of a kind’, maar het bewijst opnieuw dat wij voldoende ervaring, kennis en mogelijkheden in huis hebben om dit soort grote opdrachten aan te kunnen, aldus Henk Jan van Essen.