Paques viert tijdens IFAT verkoop 1000ste Biopaq IC installatie aan JBF Petrochemicals

JBF Petrochemicals kocht de installatie om het afvalwater van de PTA-fabriek voor te behandelen. Twee jaar geleden nam het bedrijf een licentie op BP’s nieuwste generatie PTA-technologie. Het concern gaat een PTA-fabriek met een capaciteit van 1,25 miljoen ton per jaar bouwen in Mangalore. De fabriek moet eind 2014 gereed zijn. De nieuwe technologie zorgt ervoor dat er in het proces minder energie en water wordt verbruikt en dat er minder vast bijproduct wordt geproduceerd vergeleken met de processen in conventionele PTA-fabrieken.

Betrouwbare installatie
De Biopaq IC installatie, met een capaciteit van 66.200 kg COD (chemisch zuurstofverbruik) per dag, wordt gebouwd in Balk in samenwerking met het recent geopende dochterbedrijf Paques India. CEO Stephan Bocken gaf tijdens de bijeenkomst in München aan dat het ontwerp van de IC installatie is geperfectioneerd sinds de eerste installatie in 1987 aan een Nederlandse producent van koelverse aardappelproducten werd geleverd. “De behandeling is gebaseerd op de interne circulatie van biogas waardoor er geen pompen nodig zijn. Daardoor is de installatie bijzonder betrouwbaar”, aldus Bocken die er verder op wees dat veel concurrenten de technologie hebben geprobeerd te kopiëren, maar daar nooit volledig in geslaagd zijn. 
Wereldwijde aanwezigheid
Het concern uit Balk met in totaal ruim 400 medewerkers heeft inmiddels wereldwijd ruim 1800 verschillende types afvalwaterbehandelingsinstallaties verkocht, meldt managing director Paques Europe, Joost Pâques. Daarnaast heeft de onderneming recent een verkoopkantoor in India geopend waarbij op korte termijn een productiefaciliteit aan toegevoegd gaat worden. “Een belangrijke pijler van onze strategie is om op alle vier de continenten aanwezig te zijn. Daarom verwachten wij in de Verenigde Staten  niet alleen een verkoopkantoor te openen, maar ook zelf te gaan produceren in een eigen productielocatie of met een partner. Nu sturen wij onze activiteiten in de VS nog vanuit Nederland aan. Ook in Europa wil Paques de lokale aanwezigheid versterken. Zo werken wij in Rusland en Polen nu nog met agenten, maar ik kan mij voorstellen dat wij ook hier onze eigen vestigingen gaan openen”, aldus de aan de TU Delft afgestudeerde bioprocestechnoloog  die tevens een MBA aan INSEAD behaalde. 
Innovatie
Innovatie blijft volgens Joost Pâques eveneens een belangrijke pijler van de strategie van de onderneming die onlangs voor de prestigieuze Koning Willem I ondernemersprijs werd genomineerd. Vorig jaar opende Paques nog een pilotplant bij de Mars-fabriek in Veghel om biopolymeren uit afvalwater te halen dat vervolgens voor de productie van bioplastics kan worden gebruikt. Op termijn verwacht het bedrijf nog veel meer hoogwaardige grondstoffen uit afvalwater terug te kunnen winnen. Zo gaf zijn vader Jos Pâques vorig jaar op het seminar watertechnologie in het Leeuwarder WTC Expo aan dat er binnen dertig jaar geen afvalwater meer bestaat, maar dat het een grondstof wordt. 
IFAT
Paques heeft er volgens Joost Pâques bewust voor gekozen om op de IFAT een eigen stand neer te zetten en zich niet aan te sluiten bij het Holland Paviljoen. “Wij willen onze eigen signatuur benadrukken. Dat neemt niet weg dat wij soms wel in NWP verband naar buitenlandse beurzen gaan, bijvoorbeeld naar de Aquatech in India.” 
Deelname aan de IFAT spreekt volgens hem voor zich. “Vooral het internationale karakter en het brede applicatiebereik van de verschillende exposanten spreekt ons bijzonder aan. De hele wereld komt naar deze beurs en daar mogen wij uiteraard niet ontbreken. Bovendien is het een prima gelegenheid om de banden met bestaande en nieuwe relaties aan te halen.”