Paques reduceert downtime met Watson-Marlow slangenpompen in biogasinstallaties

  • Voor oververhitting gevoelige pompen worden vervangen door slangenpompen van Watson-Marlow Fluid Technology Solutions (Watson-Marlow)
  • Watson-Marlow pompen maakten het systeem voor verwijderen van waterstofsulfide uit biogas en aardgas efficiënter
  • De keus viel op Watson-Marlow pompen vanwege de zeer nauwkeurige chemische dosering en het vermogen om abrasieve en corrosieve vloeistoffen te verwerken

 

Paques verving de pompen in het biogas-ontzwavelingssysteem die oververhit raakten door slangenpompen van Watson-Marlow Fluid Technology Solutions (Watson-Marlow) en ziet sindsdien meer efficiëntie en minder kosten.

Paques is wereldleider in de ontwikkeling en bouw van kosteneffectieve zuiveringssystemen voor afvalwater en gassen. Zij hebben door de inzet van Qdos en Bredel slangenpompen de downtime verminderd bij één van hun industriële anaerobe waterbehandelingsystemen in Brazilië.

De uitdaging
Paques, met het hoofdkantoor in Nederland, helpt bedrijven om de inname van zoet water te verminderen, hun CO2-voetafdruk te verkleinen en waardevolle grondstoffen uit afval terug te winnen via de milieuvriendelijke biotechnologie.

Het biologische proces van Paques THIOPAQ verwijdert waterstofsulfide (H2S) uit biogas- en aardgasstromen bij de productie van elementaire zwavel, een gele vaste stof bij kamertemperatuur, en kan worden toegepast op een breed scala aan biogasstromen die H2S bevatten.

De excentrische wormpompen bleken tijdens bedrijf gevoelig voor oververhitting, vooral bij de overdracht van zwavelmassa van reactoren naar de centrifuge, de temperatuur moest constant bewaakt worden met als gevolg regelmatige downtime voor onderhoud.

Tijdens de productie van een nieuwe installatie voor een klant bracht Paques verbeteringen aan in hun THIOPAQ biogas ontzwavelingssysteem. De installatie was een gezamenlijke ontwikkeling van een grote suikerfabriek en een energiebedrijf dat zich richt op de productie van biogas uit landbouwafval.

Oplossing
In dit project werden de excentrische wormpompen in het THIOPAQ systeem vervangen door verschillende slangenpompen van Watson-Marlow, waaronder Bredel slangenpompen en Qdos chemische doseerpompen, waardoor downtime en onderhoud werd verminderd.

“Vergeleken met de excentrische wormpompen die vroeger in het THIOPAQ-systeem werden gebruikt, bieden de slangenpompen van Watson-Marlow een veel lagere total cost of ownership,” aldus Antonio Yamada, Engineering Manager bij Paques. “De onderhoudskosten zijn aanzienlijk lager, en daarbovenop wordt een verlaging van het chemicaliënverbruik in het proces gerealiseerd.”

De pompen werken continue en worden gebruikt voor de dosering van nutriënten, soda en ontschuimer in de vloeistoffen die uit de tanks komen, en in de overdracht van de zwavelmassa naar de centrifuge. De Qdos pompen worden gebruikt voor chemisch doseren; de Bredel pompen worden gebruikt voor de overdracht van zwavel en voor het doseren van soda.

Resultaten
Nauwkeurige chemische dosering door de Bredel en Qdos pompen verbeterde de kwaliteit en efficiëntie in het H2S verwijderingsproces. Doordat de Bredel pompen zeer abrasieve en corrosieve zwavelmassa’s kunnen verwerken, werd de verwerking door het wegvallen van de continue en kostbare onderbrekingen voor correctief onderhoud, een stuk efficiënter.

“Het partnerschap tussen Watson-Marlow en Paques is van cruciaal belang geweest voor het succes van het installatieproject” aldus Nilton Constantino, Sales Engineer bij Watson-Marlow.  “Het is een perfect voorbeeld van het bedenken en aanbevelen van een oplossing welke perfect aansluit op de behoeften van de klant door de tijd te nemen om problemen in het dagelijkse bedrijf juist te identificeren en waardevolle informatie over het systeem en de applicaties te verzamelen. De unieke positie van Watson-Marlow als full-service provider betekent dat we expertise hebben in een breed scala aan pompen en apparatuur, en dat we voor onze klanten de optimale oplossing kunnen aanbevelen, of dat nu een enkel type pomp is, of meerdere pompen uit ons totale assortiment.”

De fabriek werd eind 2020 in gebruik genomen naast een bestaande ethanol- en suikerfabriek van een multinational waar ze per jaar meer dan 5 miljoen ton suikerriet vermalen. De hoeveelheid vinasse die als bijproduct van de suiker- of ethanolindustrie wordt geproduceerd, kan als filter wordt gebruikt voor de productie van biogas op een commerciële schaal.

Met een verwachte productie van 138.000 megawattuur (MWh) elektriciteit per jaar geeft dit project het consortium een strategische positie op de markt voor hernieuwbare energie en het benadrukt het grote potentieel in de verwerking van agro-industrieel afval binnen een snelgroeiende markt.

sales.nl@wmfts.com | +31 (0)85 5360010
Link naar website: https://utm.io/ueZGP