Oxfam Novib luidt alarmbel voor drinkwatervoorziening Gaza

Op dit moment dreigt het gebrek aan schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen in Gaza om te slaan in een crisis, zo stelt het rapport van Oxfam Novib. Uit het onderzoek, dat zich richt op de water- en sanitaire voorzieningen, blijkt dat het Gaza Reconstruction Mechanism (GRM) onberekenbaar is en in gebreke blijft en dat het systeem de blokkade door Israël van Gaza lijkt te legitimeren. Op Wereldwaterdag, 22 maart, vroeg Oxfam aandacht voor deze humanitaire crisis in Gaza en voor de rol van de Nederlandse overheid in de (mede-)financiering van het GRM.

Wachten op goedkeuring
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 2950 onderdelen die nodig zijn om de infrastructuur op te bouwen, nog wachten op goedkeuring om in Gaza toegelaten te worden. Slechts 16 procent van de onderdelen die zijn ingediend voor goedkeuring via het GRM-systeem zijn door de Israëlische blokkade gekomen. De meeste onderdelen wachten tussen de 61 en 100 dagen op een reactie van goedkeuring of afwijzing.

Crisis
Oxfams landendirecteur Chris Eijkemans: “Ons onderzoek laat zien het GRM-systeem eerder de blokkade formaliseert dan dat het de blokkade bestrijdt. We zien de laatste jaren juist een escalatie van de watercrisis in Gaza: het lukt GRM niet om de beperkingen die de blokkade met zich meebrengt aan te pakken en er wordt niets gedaan om het systeem te verbeteren zodat de water- en sanitaire voorzieningen hersteld worden. Wat eerst werd gezien als een onvolmaakte, zogenaamde tijdelijke maatregel is nu verankerd in de bureaucratie van de tienjarige blokkade, gefinancierd en gesteund door de internationale gemeenschap. Het resultaat is ondrinkbaar water en ondeugdelijke sanitaire voorzieningen en weinig hoop op verbetering in de toekomst. Slechts 4 procent van het water is geschikt is voor consumptie.”

De beperkingen van het GRM-systeem worden verergerd door de onderlinge Palestijnse conflicten tussen de Westelijke Jordaanoever en de autoriteiten in de Gazastrook. Het rapport roept hen op tot verzoening en het verbeteren van de coördinatie bij de wederopbouw en ontwikkeling van de Gazastrook.