Mark Rutte
Demissionair premier Rutte verklaart dat overstromingen in Limburg een nationale ramp zijn. (foto: Rijksoverheid).

De overstromingen in Duitsland, België en Nederland zijn een internationale ramp.  In België en Duitsland zijn nog niet alle slachtoffers geborgen, maar ook de Belgische en Duitse overheid spreken van een nationale ramp. In Nederland bleef de schade beperkt. Vooral Valkenburg werd zwaar getroffen. Donderdagavond 16 juli bestempelde demissionair premier Rutte de situatie in Limburg na een crisisberaad als een nationale ramp.

Dat Rutte de overstromingen classificeerde als nationale ramp betekent dat een deel van de schade wordt betaald door de rijksoverheid, met geld uit het Nationaal Rampenfonds. Na een aantal spannende dagen. Volgens voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio  Limburg Noord en burgemeester van Venlo is Limburg door het oog van de naald gekropen.

Piekafvoeren

De verwachte piekafvoer bij Maastricht zou volgens voorspellingen kunnen stijgen tot een recordhoogte, maar bleef uiteindelijk steken tussen de 3100 en 3200 m3/s. De Maaswerken zijn, volgens Rijkswaterstaat, ontworpen voor een afvoercapaciteit van 3.275 m3/s. Op een aantal plaatsen in Limburg werden bewoners geëvacueerd.

Zandzakken

Niet alle overloop gebieden zijn ten volle benut. Dat komt omdat boeren in deze gebieden zandzakken plaatsten om hun oogsten te beschermen. Volgens de boeren was het plaatsen van zandzakken gerechtvaardigd omdat de overloopgebieden bestemd zijn voor gebruik in de winter.

Duitsland

In Duitsland zijn nu zeker 141 doden gemeld. Vooral Noordrijn-Westfalen en in Rijnland-Palts zijn zwaar getroffen, meldt de NOS. In Erftstadt, in Noordrijn-Westfalen zijn meerdere doden gevallen na een aardverschuiving. Hoeveel mensen daar zijn omgekomen is nog niet bekend, de situatie is er nog te onoverzichtelijk om concrete cijfers te kunnen noemen.

België

In België zijn zeker 31 doden gevallen en worden ook nog mensen vermist. Dinsdag 20 juli is uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. Actuele ontwikkelingen in België zijn te volgen via het liveblog van De Standaard.