Herman Ossenblok (links) en Pieter Hack (rechts) proosten op de overname. (foto: W&F Technologies).

W&F Technologies BV is sinds  januari 2021 eigenaar van de Pure Water Group. Door de samenwerking tussen Pure Water Group en het andere dochterbedrijf REDstack, kan de W&F Technologies wereldwijd, complete ElektroDialyse-installaties gaan leveren voor de productie van energie, het ontzilten van brak water en het terugwinnen van stikstof. Ook de productlijnen op basis van omgekeerde osmose en elektrodeionisatie (EDI) voor de productie van zeer zuiver water blijven bestaan.

REDstack produceert stacks voor ElektroDialyse (ED-stacks). “Deze technologie kan voor verschillende doeleinden worden ingezet”, legt Pieter Hack uit. “Pure Water Group is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en assembleren van industriële installaties. Zij gaan de ED-stacks verwerken in nieuwe brakwater-ontzoutings-installaties voor de internationale markt. Daarmee kunnen we gezamenlijk een compleet nieuwe markt aanboren.”

Synergie

Als moederbedrijf wil W&F Technologies uit Zevenbergen (3 medewerkers) er vooral voor zorgen dat Pure Water Group en REDstack elkaar versterken. “We zullen de bedrijven niet fysiek samenvoegen.” Pure Water Group (23 medewerkers) is gevestigd in het Brabantse Sprundel en REDstack (12 medewerkers) in het Friese Sneek. “Brabanders en Friezen zijn heel honkvast. Die willen voor hun werk niet verhuizen en dat is ook niet nodig”, verklaart Hack.

Groei

Ook zullen beide bedrijven blijven opereren onder hun eigen naam. “De bedrijven genieten in hun branche grote bekendheid. We zien dus geen reden om die namen aan te passen. Het is wel de bedoeling dat teams op projectbasis gaan samenwerken aan het bouwen van de nieuwe installaties. Ook via verkoopkantoren in Spanje en het Verenigd Koninkrijk zullen deze installaties hun weg naar de markt vinden.”

Stikstof

Bij W&F Technologies werken Sam Molenaar en Mariana Rodriguez in het Europese project Newbies aan een elektrochemisch proces waarmee stikstof uit afvalwater en reststromen kan worden onttrokken. Die stikstof kan vervolgens worden opgewerkt tot kunstmest. Ook die technologie zal met de hulp van de Pure Water Group worden doorontwikkeld en vermarkt.

Achtergrond

De samenwerking tussen de bedrijven ontstond in het Europese Revived project. De bedrijven werkten in dat project samen een proefinstallatie voor het ontzilten van zeewater op basis van Elektrodialyse (ED) op de Afsluitdijk. “Ik kende de Pure Water Group overigens al langer”, vertelt Pieter Hack. “In de tijd dat ik bij Evoqua zat, produceerden we al onderdelen (elektroden) voor de installaties van de Pure Water Group. Het is een perfect lopend bedrijf.  De voormalige eigenaar Johan Ossenblok van de Pure Water Group is sinds de overname met pensioen. Maar gelukkig is hij niet helemaal uit beeld. Johan blijft de komende jaren als commissaris betrokken bij het bedrijf.”