Overijssel: Kamp wil geen onderzoek naar vervuild afvalwater

Minister Kamp wil wel met de provincie Overijssel in gesprek om te achterhalen welke vragen er leven. Deskundigen maken zich grote zorgen over de gevolgen van de afvalwaterinjectie. Als lekkages ertoe leiden dat het afvalwater met het grondwater in aanraking komt, zijn de gevolgen niet te overzien. De chemicaliën zijn dusdanig zwaar dat lekkage grote gevolgen kan hebben voor mens en dier. Van een groot aantal gebruikte chemicaliën is bekend dat ze het zenuwstelsel flink kunnen aantasten. Inmiddels is bekend dat het sindsdien al acht keer tot een lekkage kwam, terwijl de NAM maar één van die lekkages wil toegeven. Eén lekkage is nog steeds gaande.

Zoutcavernes
Daarnaast laat minister Kamp zich informeren over de opslag van gasolie in zoutcavernes onder bedrijventerrein de Marssteden in Enschede. Er zijn veel zorgen over de veiligheid van de opslag na een lekkage in het Duitse grensgebied in april vorig jaar. Zo willen de provinciale en de gemeentelijke fractie van GroenLinks nu een onderzoek naar de veiligheid, terwijl minister Kamp eerder al heeft gezegd dat niet te willen.

Veiligheid
Wethouder Van Agteren van Enschede wil met de minister zijn zorgen bespreken over de verantwoordelijkheid voor de ondergrond. De gemeente Enschede en de provincie Overijssel hebben geen invloed op de opslag of de wijze waarop dat gebeurt, omdat het rijk verantwoordelijk is voor alles wat er in de diepere ondergrond gebeurt. Van Agteren vindt dat de veiligheid in zijn gemeente ook een taak moet zijn van het gemeentebestuur.