Opkomst waterschapsverkiezingen bijna verdubbeld

In 2008 nam slechts 22,68 procent van de stemmers de moeite een stembiljet voor de waterschappen op de bus te doen. Dit jaar werden de verkiezingen voor het eerst gecombineerd met die van de Provinciale Staten. De verwachting dat dit de opkomst zou verhogen is uitgekomen.

Definitieve cijfers
De definitieve cijfers laten nog enkele dagen op zich wachten en kunnen een ander beeld geven, doordat dan pas duidelijk is wat de uitslag is per kandidaat, inclusief voorkeursstemmen. Maar op basis van de huidige gegevens lijkt Water Natuurlijk zich als landelijke waterspecifieke partij te hebben gehandhaafd. De andere landelijke waterspecifieke partij, Algemene Waterschapspartij, scoorde wisselend, aldus de Unie van Waterschappen.

Nieuwkomer
Wat betreft de landelijke politieke partijen deden het CDA en de VVD het in de voorlopige uitslagen goed ten opzichte van de waterschapsverkiezingen van 2008. De PvdA blijft bij de meeste waterschappen iets achter, terwijl nieuwkomer 50Plus in de meeste waterschappen goede resultaten neerzet.

Compliment
Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen complimenteerde de gemeenten met de organisatie van de gecombineerde verkiezingen. “Het laat zich aanzien dat  de verkiezingen goed zijn verlopen. Ik wil de gemeenten daarvoor ook een compliment geven. Daarbij heeft de kiezer de stembus voor de waterschapsverkiezingen goed weten te vinden. Dit positieve resultaat is mede te danken aan de actieve campagnevoering door de partijen, aan de ondersteuning door de waterschappen en de landelijke koepel, en ook aan flinke aandacht in de pers en de sociale media. Het is voor iedereen even wennen, maar een verdubbeling ten opzichte van de laatste verkiezingen is een erkenning voor het belang van de waterschappen.”<br />
Waar blijven de cijfers?
Naar verwachting duurt het tot maandag voordat de definitieve cijfers bekend zijn. De meeste gemeenten leverden gistermiddag wel de voorlopige verkiezingsuitslagen aan de waterschappen. Deze zijn hier op de websites van de diverse waterschappen te vinden.
Dat de definitieve cijfers zo lang op zich laten wachten, heeft onder andere te maken met de manier waarop de waterschappen zijn georganiseerd en het gegeven dat de gemeenten voorrang moeten geven aan het tellen van de stemmen voor de Provinciale Staten, zo schreef NRC.nl gisteren in het artikel Help waar blijft de uitslag van de waterschapsverkiezingen.