Opening architectonisch gemaal Essenburgsingel

Mijlpaal in Royal HaskoningDHV’s 135-jarige historie

Het gemaal ligt in aan de Abraham van Stolkweg in Rotterdam (Noord) en voert het overtollige (regen)water af op de Delfshavense Schie. De boven- en ondergrondse infrastructuur en het intensieve gebruik van de buitenruimte zorgden voor een complexe situering. Dat vroeg om een zorgvuldige aanpak qua techniek, uitvoering en ruimtelijk architectonische uitwerking.
 
Passend in omgeving
Het plan om juist op deze plek een gemaal te bouwen riep bij de omwonenden veel vragen op. In een proces van studies, optimalisaties en bewonersbijeenkomsten is stap voor stap de (architectonische) opgave helder geworden. Het resultaat is een ontwerp met een groot draagvlak en passend in de omgeving. 
Een gemaal is een uitgesproken Nederlands fenomeen binnen onze eeuwenoude traditie en historie van watermanagement. Mari Baauw, architect: “Ik heb gestreefd naar een compact en tegelijkertijd autonoom ontwerp, eigen voor een gemaal.” 
 
Integratie gebouw en hekken
Het gemaal inclusief stuw bestaat uit een technische ruimte, krooshekreiniger (met opvangbak) en een afscherming van de krooshekreiniger. Het streven naar een compacte oplossing heeft geleid tot integratie van gebouw en afschermende hekken in één vorm, een druppelvorm. Dit is bereikt door intensieve samenwerking met de opdrachtgever, in nauwe samenwerking met het ingenieursbureau die in staat waren het technisch ontwerp tot een minimum te reduceren met behoud van functionaliteit. 
 
135 jaar gemalen ontwerpen
In 1881, leverde Royal HaskoningDHV haar eerste bouwwerk op: stoomgemaal Hertog Reinout (inmiddels (rijks)monument). Met de ingebruikname van gemaal Essenburgsingel bereikt het bedrijf een mijlpaal in haar 135-jarige historie van het ontwerpen van gemalen.
 
Voor meer informatie:  http://www.hhsk.nl/gemaalessenburgsingel
 

(Persbericht Royal HaskoningDHV, september 2016)