Opdracht van formaat voor RWB Almelo

Steeds meer bedrijven in de Rotterdamse haven gebruiken het demiwater dat Evides via haar netwerk levert. Door de toenemende vraag, is een uitbreiding van de productiecapaciteit benodigd. Vandaar de realisatie van deze tweede, verbeterde demiwaterfabriek. Zoals bij de realisatie van de eerste demiwaterfabriek in 2010, staan betrouwbaarheid, duurzaamheid en (kosten)efficiency ook bij deze nieuwe demiwaterfabriek centraal. Gezamenlijk leveren beide fabrieken straks demiwater aan een tal van industriële bedrijven op de Botlek, Europoort en Maasvlakte 1 en 2.

Gedemineraliseerd water, kortweg demiwater, is  puur water dat ontdaan is van verontreinigingen en mineralen (zouten). Demiwater kan onder andere worden toegepast bij de productie van stoom, binnen de farmacie, voedingsmiddelenindustrie, elektronica- en computerindustrie (koeling). De nieuwe demiwaterfabriek heeft een capaciteit van 800 m3/uur. 

Het water wordt gewonnen uit het Brielse Meer. Hierna wordt het water voorgezuiverd door een  dubbellaags zandfilter in combinatie met een flotatieproces. Het voorbehandelde water passeert eerst een onthardingsstap. Hier wordt de hardheid verlaagd om scaling op de membranen te verminderen. In de omgekeerde osmose-installatie (RO) worden vervolgens de mineralen verwijderd. Het ruwe demiwater wordt vervolgens in een ionenwisselaar (mengbedfilter) ontdaan van de laatste sporen aan mineralen. Met dit totaalproces  kan de gewenste demiwaterkwaliteit worden geleverd. 

“Wat voor RWB de opdracht extra bijzonder maakt, is dat wij in het voortraject ook de engineering hebben gedaan. Hieruit blijkt de toegevoerde waarde van RWB. Een sterke projectorganisatie met veel know-how op het gebied van waterbehandeling”, aldus een verheugde André Reigersman, algemeen directeur RWB.

(Persbericht RWB Almelo, september 2016)