Afgelopen week vielen er honderden bomen om. (foto: Twitter).

In het centrum van Amsterdam zijn vorige week door het noodweer ruim 150 bomen omgewaaid, in Rheden in Gelderland gingen er 100 bomen om. Maar ook in de rest van het land was het raak. Op Twitter, Facebook en Instagram wemelt het van de omgevallen bomen.

Het KNMI gaf vorige week drie keer code oranje af omdat er een lint van zware onweersbuien over ons land liep. Op de website wordt geen melding gemaakt van windhozen. Ook zegt het Koninklijk Meteorologisch Instituut geen link te kunnen leggen tussen de harde wind en klimaatverandering. Of de lage grondwaterstanden en de droogte iets te maken hebben met de omgevallen bomen is niet duidelijk.

Uitzonderlijk

In Hart van Nederland sprak hoofdstedelijk bomenconsulent Hans Kaljee van een zeer uitzonderlijke situatie. In Amsterdam zijn hele rijtjes bomen zijn omgewaaid. Een duidelijke verklaring voor het fenomeen kan hij niet geven. “Bij de storm in 2013 zijn er 1197 bomen omgewaaid. En toen hebben we totaal geen patroon kunnen ontdekken”, zei hij vorige week tegen het Parool.