Geroeste boeg van een boot.
Deze MIC-bacterie zorgt ervoor dat ijzer 75 procent sneller roest van dan in normale omstandigheden. (foto: Pixabay).

In de jachthaven van Zelzate is een ijzervretende bacterie aangetroffen. Deze MIC-bacterie zorgt ervoor dat ijzer 75 procent sneller roest van dan in normale omstandigheden. Het is niet duidelijk waar de bacterie vandaan komt en onderzoekers van universiteiten in Gent en Leuven vrezen dat de bacterie ook al aanwezig is in het kanaal Gent-Terneuzen.

De aanwezigheid van de bacterie kwam aan het licht nadat een van de jachten werd schoongemaakt bij een bedrijf in Breskens. Daar werd vastgesteld dat de boten enorme corrosie vertoonden aan de onderkant. Die corrosie bleek afkomstig van de zogenaamde MIC-bacterie. “MIC staat voor Microbieel geïnduceerde corrosie waarbij micro-organismen het corrosieproces van ijzer versnellen”, legt professor Kris De Baere van de Hoge Zeevaartschool uit in een artikel in PZC.

Gevaarlijk

De Baere vertelt dat hij de MIC-bacterie nooit eerder heeft aangetroffen. “Het gaat om een heel gevaarlijke soort van putcorossie. In één van de boten hier hebben we aan het roer een put van 8 millimeter vastgesteld. Dat materiaal was amper twaalf maanden oud. Als ik vertel dat sommige van de boten die hier liggen maar een dikte van 8 millimeter hebben, weet je dat we over een serieus probleem spreken”, verklaart De Baere. Het is dus niet zo gek dat bijna de helft van de booteigenaren in de Zelzaatse jachthaven zijn vertrokken.

Bron opsporen

Als de bacterie zich ook in andere delen van het kanaal bevindt, zullen de economische gevolgen groot zijn. De bacterie vreet alles aan wat ijzer is. Onder andere ook aan damwanden. De Belgische onderzoekers doen nu onderzoek op andere plekken in het kanaal. “Het is essentieel dat we de bron van de bacterie snel opsporen.” Volgens De Baere zou de bacterie in het water kunnen voorkomen na het lozen van industrieel afvalwater. “Maar het kan ook gewoon zijn dat de omstandigheden hier in de jachthaven gewoon ideaal zijn voor de MIC-bacterie. Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen. Het is gevaarlijk daar nu al uitspraken over te doen.”

Middelen

De Baere pleit voor een groot onderzoek in het kanaal van Gent-Terneuzen waarbij aan de hand van stalen die in het water gehangen worden, de aanwezigheid van de bacterie opgespoord wordt. Zo’n onderzoek kost al snel 100.000 euro. Professor Kris De Baere mobiliseerde al een team en wacht tot hij groen licht krijgt om met het onderzoek te starten. De Baere: “Hoe eerder, hoe beter zou ik durven stellen. De situatie is ongezien en ernstig.”