Onder water gereedschap gebruiken? Hier moet je rekening mee houden

Professioneel gereedschap Elektrisch gereedschap

Elektriciteit en water, dat is doorgaans een gevaarlijke combinatie. We kennen allemaal de verhalen van mensen die geëlektrocuteerd werden in de badkuip omdat ze per abuis een scheerapparaat of iets dergelijks in het water lieten vallen, dat nog aangesloten was aan het elektriciteitsnet. Zij kunnen dat niet meer navertellen. Toch zijn er heel wat apparaten te bedenken die je onder water kunt gebruiken. Denk maar eens aan een waterpomp, zoals die door de brandweer wordt gebruikt bij overstromingen. Ook voor het uitvoeren van klussen beneden de waterlijn bestaan speciale waterdichte elektrisch gereedschap. Ga je onder water aan het werk, dan zijn er wel wat aandachtspunten om rekening mee te houden. 

Roestvrij staal

Werken onder water is niet handig, maar soms onvermijdelijk. Zorg er in elk geval voor je dat je professioneel gereedschap ter beschikking hebt. Een schroevendraaier of steeksleutel doet het natuurlijk prima onder water, maar zorg er dan wel voor dat je een exemplaar hebt dat gemaakt is van materiaal dat niet kan gaan roesten. Anders zul je niet lang plezier hebben van je mooie gereedschap en dat zou zonde zijn.

Waterdicht

Een ander verhaal wordt het, wanneer je gebruik moet gaan maken van elektrisch gereedschap. Een elektrische boormachine of zaag is gewoonlijk niet waterdicht. Het is dan ook absoluut niet mogelijk om met dergelijke apparaten het water in te gaan. Dit levert een levensgevaarlijke situatie op. Experimenteer hier nooit mee! De handleiding van dergelijke apparatuur geeft hier al uitsluitsel over. Als je onder water moet boren of zagen, zul je hiervoor speciaal onderwatergereedschap moeten aanschaffen of huren.

Onderhoud

Goed onderhoud van je gereedschap is altijd van belang, maar bij gebruik in een vochtige omgeving of zelfs geheel onder water natuurlijk nog veel meer. Controleer regelmatig of het gereedschap nog in goede staat verkeerd, want als gereedschap gebreken vertoont, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant met betrekking tot periodiek onderhoud om zo lang mogelijk van je aankoop te kunnen profiteren.

Veel is mogelijk

We staan er niet dagelijks bij stil, maar in feite is er heel veel onder water mogelijk. Zo worden door bedrijven in de offshore-industrie onder water ook laswerkzaamheden verricht. Natuurlijk gaat dat op een heel andere manier als bij het gewone laswerk, maar het is de enige manier om bijvoorbeeld scheuren in pijpleidingen onder water goed te kunnen herstellen.

Lees hier meer nieuws uit de watersector.