Oefeninterland Nederland – Ghana in teken van Voetbal voor Water

Met Voetbal voor Water komen twee exportproducten van Nederland, voetbal en watermanagement, samen. Unicef, Simavi en de andere partners zorgen voor het aanleggen van drinkwatervoorzieningen en toiletten voor meer dan 700.000 scholieren in Ghana, Kenia en Mozambique. De KNVB leidt, via KNVB WorldCoaches, lokale voetbalcoaches op om kinderen spelenderwijs het belang van goede hygiëne bij te brengen.
Blauw vak
De voorzitters van alle Nederlandse voetbalverenigingen vormen tijdens de wedstrijd een symbolisch blauw vak. Voor de wedstrijd krijgen zij informatie over Voetbal voor Water en vanaf volgend seizoen kunnen bekende voetballers hen ondersteunen bij activiteiten door hun vereniging die er op gericht zijn geld in te zamelen voor Voetbal voor Water. Ook is er voor hen een toolkit beschikbaar om hun eigen fundraisingcampagnes op te zetten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verdubbelt alle bijdragen aan Voetbal voor Water tot een maximum van 13,5 miljoen euro.
Voetbal voor Water
Voetbal voor Water is een gezamenlijk project van de KNVB, Unicef, Simavi, Vitens Evides International, Aqua for All, Akvo en het ministerie van Buitenlandse Zaken om de hygiëne in Afrikaanse landen te verbeteren door toiletten te bouwen, waterputten aan te leggen en voetballende kinderen voorlichting te geven. Zonder schoon drinkwater en toiletten is de kans op het oplopen van ziektes als cholera, diarree en bilharzia groot. Dit zijn ziektes waaraan kinderen zonder de juiste behandeling kunnen overlijden. Voetbal voor Water startte in 2012. In de afgelopen twee jaar zijn op 250 scholen meer dan 600 WorldCoaches opgeleid.