The Ocean Clean Up test een verbeterde versie van de veegarm in de Stille Oceaan (foto: Twitter).

Het team van de Ocean Clean Up van Boyan Slat vertrok enkele dagen geleden uit de haven van Vancouver met een verbeterde versie van de plasticvanger. Doel is om vanaf dinsdag in de Great Pacific Garbage Patch in de Stille Oceaan om te kijken of twee grote problemen zijn opgelost.

De eerste versie, System 001, werd in januari 2019 naar een haven op Hawaï gesleept, nadat een 18 meter lang uiteinde van de drijvende buis was losgeraakt van de rest van het systeem. Anderhalve maand daarvoor waren er ook al problemen geconstateerd met de drijvende veegarm, die een deel van het verzamelde plastic niet bleek vast te houden.

Oplossingen
Daarvoor werden in eerste instantie ter plekke oplossingen bedacht, maar na de schade in januari werd besloten het hele systeem op Hawaï te reviseren. Met de ervaringsgegevens uit het najaar van 2018, is het technische team van Ocean Cleanup aan de slag gegaan en heeft het oplossingen bedacht die het nu wil gaan testen in de Great Pacific Garbage Patch (GPGP) in de Stille Oceaan. Daar ligt een drijvende vuilnisbelt vol met plastic.

Doel nieuwe systeem
Het doel van het het nieuwe System 001/B is ‘proof of concept’ te kunnen leveren met het aangepaste design en niet het schoonmaken van de oceanen zelf, laat een woordvoerder van Slat weten. “Deze campagne duurt een aantal maanden. Daarom rusten wij het systeem niet uit met technieken om plastic uit het zeewater te verwijderen. We proberen met System 001/B in deze periode zoveel mogelijk oplossingen te testen en er zoveel mogelijk van te leren.”