Het gebied waar het lek zich bevindt kleurt rood. (Afbeelding: Oasen).

Het nieuwe lekdetectiesysteem Burst Alert maakte dinsdag 16 januari melding van een lek in de waterleiding voordat een medewerker van Oasen dat lek ontdekte. Drinkwaterbedrijf Oasen voert een proef uit met het lekdetectiesysteem van het Amerikaanse bedrijf BS&B Systems. Nu is gebleken dat het systeem een lek snel weet te detecteren, breidt Oasen het proefgebied uit.

Op dinsdag 16 januari om 11:01 uur ontstond er een lek in de omgeving van Lekkerkerk. Burst Alert sloeg alarm om 11:02. Om 11:22 kwam er een melding binnen bij het callcenter van Oasen. Een aannemer had de hoofdleiding geraakt in Krimpen aan de IJssel. Uit dit voorval blijkt dat het nieuwe lekdetectiesysteem in staat is snel een lek te detecteren.

Uitbreiding
Vooral in situaties waarbij een lek niet of niet direct door derden wordt gemeld, is dit nieuwe systeem van grote waarde. Zonder dat er een lek gemeld wordt, is een lek toch snel op te sporen. Oasen gaat het proefgebied begin dit jaar uitbreiden en het systeem verder uitrollen. Uiteindelijk wil het drinkwaterbedrijf de technologie gaan gebruiken in het hele voorzieningsgebied.

Drinkwaterleiding van de toekomst
Burst Alert maakt een melding als de druk in een waterleiding vermindert. Oasen werkt samen met een aantal partners aan het drinkwaterleidingnet van de toekomst. Door gebruik te maken van big data en het Internet of Things ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Tijdens de Waterinfodag 2017 gaven Etienne Hilgen en Harjan Brand een presentatie over lekdetectie bij Oasen.