3D ontwerp van multimedia filtratie unit en UV-unit (illustratie: Nuoro).

Het Antwerpse ingenieursbureau Nuoro ontwerpt en realiseert voor de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) vijf modulaire units om zes  zuiveringstechnolgieën te testen. Momenteel is de gedetailleerde engineering aan de gang. Vanaf deze zomer spelen ze een belangrijke rol in het onderzoek van VITO naar waterterugwinning op verschillende locaties in Vlaanderen.

VITO WaterKlimaatHub investeert in de units om de onderzoekscapaciteit uit te breiden en innovatieve technologieën voor waterhergebruik op het terrein te testen. Nuoro ontwierp vijf modulaire units die afzonderlijk of samen als zuivering kunnen functioneren. Zo kunnen de onderzoekers zes verschillende zuiveringstechnologieën testen om specifieke verontreinigingen te verwijderen of een gewenste waterkwaliteit te bereiken.

Technologieën combineren

De onderzoekers kunnen de verschillende technologieën combineren en in verschillende configuraties inzetten. Die zijn allemaal ontworpen en geoptimaliseerd om een bepaald type water te behandelen en geschikt water te produceren. Het gaat om de volgende zuiveringstechnologieën:

  • Multimedia filtratie
  • Actieve koolfiltratie
  • Ultrafiltratie
  • Omgekeerde osmose
  • Directe nanofiltratie
  • UV desinfectie

Iedere unit is geautomatiseerd, IIOT verbonden en uitgerust met geavanceerde instrumenten om gegevens te verzamelen voor de VITO-wetenschappers. De units gaan proceswater, bio-effluent van huishoudelijke en industriële afvalwaterzuiveringsinstallaties en regenwater verder behandelen en opwaarderen.